Hyppää sisältöön
Perennat

Tähtiputket

(Stjärnflockor)

Astrantia

Tähtiputket Astrantia

Tähtiputket ovat reheviä perinneperennoja. Suomessa kasvatetaan yleisimmin isotähti-, alppitähti- ja punatähtiputken lajikkeita. Tähtiputket kukkivat heinä-elokuussa tähtimäisillä, valkoisilla, vaaleanpunaisilla tai purppuranpunaisilla kukinnoilla.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-80 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Lila Valkoinen

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tähtiputket Astrantia

Sensormiliuskaiset, kiiltävät lehdet nousevat maasta jo varhain keväällä. Perennat kasvavat nopeasti 50-80 cm korkeiksi, pystykasvuisiksi kasvustoiksi. Tähtiputket kukkivat heinä-elokuussa pallomaisin sarjakukinnoin. Kukinta-aika on pitkä. Pyöreiden kukintojen alla olevien teräväkärkisten suojuslehtien väri voi poiketa kukkien väristä.

Kasvitsopivat ryhmäperennaistutuksiin, luonnonmukaisiin puutarhoihin, metsä- ja perhospuutarhoihin. Tähtiputkista isotähtiputki talvehtii Suomessa parhaiten, mutta muutkin lajit ovat kestäviä.

Viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Paahdetta ne eivät kestä. Kasvualustan tulee olla tuore tai kostea, kalkittu, runsasmultainen ja -ravinteinen ja savipitoinen. Maaperän tulee olla läpäisevä, sillä kasvi on arka talvimärkyydelle. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Kasvualustaa on hyvä olla 20-40 cm. Istutusväli on 30-40 cm.

Tähtiputket ovat helppohoitoisia. Keväisin tähtiputket kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Juurakoiden väliin levitetään kerros Kekkilä Puutarhamultaa.  Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ paranataa talvenkestoa ja seuraavan vuoden kukintaa.

Ne leviävät kohtalaisen nopeasti rönsyistä ja siemenistä, joten kukkavarret katkaistaan kukinnan jälkeen, jos kasvin ei haluta leviävän. Sitä voi lisätä myös jakamalla taimet kukinnan jälkeen.

Tähtiputket ovat hyviä leikkokukkia.

Etsi