Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Timjami

(Kryddtimjan)

Thymus vulgaris

Timjami Thymus vulgaris Kekkilä

Timjami eli tarha-ajuruoho on voimakkaasti tuoksuva, aromaattinen ja monivuotinen, pienilehtinen yrtti. Timjamia voi kasvattaa ikkunalaudalla, kasvihuoneessa ja ulkona ruukussa, kohopenkissä ja kivikkotarhassa.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20 cm

Värit:

Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Timjami Thymus vulgaris Kekkilä

Timjami on n. 20 cm korkea puolipensas, joka kukkii vaalean lilanpunaisin tai joskus valkoisin kukin. Timjami kasvaa mattomaisesti. Soikeat, pienet lehdet ovat tummanvihreät. Timjami on erinomainen mesikasvi. Timjami talvehtii parhaiten Etelä-Suomessa, muualla sitä voi kasvattaa yksivuotisena tai talvettaa sisällä viileässä ja valoisessa paikassa. Ruuanlaitossa timjamin maku säilyy hyvin, vaikka ruokaa kypsennettäisiinkin pitkään. Timjami sopii käytettäväksi kasvis- ja sieni- sekä liha-, kana-, kala-, muna- ja pastaruuissa.

Timjami viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää hyvin paahdetta. Maa saa olla kuiva, hyvin ojitettu, mielellään kohtalainen ravinteikas, kalkkipitoinen ja hiekansekainen. Talvimärkyyttä kasvi ei siedä. Timjamin voi istuttaa Kekkilä Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa. Ruukuissa käytetään Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa. Taimet istutetaan 30 cm välein.

Keväisin talvehtinut timjamikasvusto leikataan 5-7 cm korkuiseksi, kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla tai Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella.

Kasvustoja kastellaan kuivimpina kausina. Kesäkuun lopussa voidaan antaa hoitolannoitus luonnonmukaisella Kekkilä Puutarhalannoitteella.

Ruukuissa timjamia kastellaan säännöllisesti, ruukun pintamulta voi välillä kuivahtaa. Kasteluveteen sekoitetaan Kekkilä Kasviravinnetta.

Elokuussa maassa kasvavat timjamit lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite Plussalla, mikä parantaa talvenkestoa. Maan jäädyttyä kasvit suojataan Kekkilä Talvisuojalla ja havuilla ja lehdillä. Herkästi kuivuva lehdistö on arka kevätahavalle, joten jos lumipeitettä ei ole, kasvustojen päälle voi lisätä helmi-maaliskuussa varjostusverkon tai peittäviä havunoksia.

Sitruunatimjami eli sitruuna-ajuruoho (Thymus x citriodorus) on tarha-ajuruohon ja nurmiajuruohon (Thymus pulegioides) risteymä, jolla on sitruunainen tuoksu ja maku. Yrtti on monivuotinen ja se talvehtii Suomessa timjamia paremmin. Sitruunatimjami viihtyy myös ruukussa viljeltynä. Mausteena se sopii erityisesti kala- ja vihannesruokiin sekä salaatteihin mutta myös hyvin esim. liharuokien mausteeksi. Siitä on olemassa myös valkoisen ja vihreän kirjava lajike (Silver Queen).

Etsi