Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Tomaatti

(Tomat)

Solanum lycopersicum

Tomaatti Lycopersicon esculentum

Tomaatti on kotikasvihuoneiden suosikkivihannes. Sen kasvattaminen onnistuu myös ruukuissa, parvekkeella ja lämpimillä paikoilla avomaalla. Tomaattilajikkeita on lukuisia, joissa vaihtelevat hedelmän koko, muoto, maku sekä väri.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-150 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Tomaatti Lycopersicon esculentum

Tomaatit kuuluvat koisokasveihin ja ne ovat kotoisin Perusta ja Chilestä. Useimmilla lajikkeilla lehti koostuu yhdeksästä hammaslaitaisesta lehdykästä ja on 10–25 cm pitkä. Sekä varsi että lehdet ovat karvaisia. Keltaiset kukat ovat halkaisijaltaan 2–3 cm. Niissä on viisi terälehteä ja ne kasvavat terttuina. Kukan verholehdistä tulee tomaatin kanta. Kasvitieteellisesti ottaen syötävä osa on marja.

Tarvitsee kasvaakseen paljon lämpöä ja valoa sekä paljon vettä ja ravinteita. Viihtyy noin 20–25 asteen lämpötilassa. Kasvupaikan tulee olla tuulensuojainen. Sen kasvualusta tulee olla runsasravinteinen, fosforipitoinen ja kalkittu. Kasvihuoneessa ja avomaalla viljelypenkeissä käytetään Kekkilä Puutarhamultaa tai Kekkilä Puutarhaturvetta.

Luonnonmukainen Kekkilä Kasvatusäkki sopii niin edellisiin kuin parvekeviljelyynkin. Ruukku- ja amppeliviljelyssä voidaan käyttää Puutarhamultaa tai kevyempää Kekkilä Kesäkukkamultaa tai Kekkilä Tomaatti- ja chilimultaa. Taimet istutetaan lajikkeesta ja kasvutavasta riippuen 30-50 cm välein.

Tomaatteja voidaan kasvattaa siemenistä tai puutarhamyymälöistä saatavista valmiista taimista.

Taimet istutetaan tanakoina ja mielellään kukkivina. Ne voidaan istuttaa reilusti entistä syvempään. Taimet tuetaan naruilla tai tukikepeillä.

Runkotomaateilla taimista poistetaan säännöllisesti lehtihangoista kasvavat versot eli ”varkaat”.

Hellekausina tomaatti tarvitsee paljon vettä, samoin kasvun ollessa voimakkainta heinä–elokuussa. Tomaatti ei kuitenkaan pidä märästä maasta vaan tarvitsee tasaisen kosteuden. Maa ei saa kuivua, muuten hedelmät voivat halkeilla. Kasvun edistyessä runkotomaatin alalehtiä poistetaan.

Tomaattia lannoitetaan kasvukaudella kerran viikossa. Jos latvat ovat voimakkaan vihreät ja ne sykeröityvät, se on merkki liiasta lannoituksesta.

Tomaatit kypsyvät parin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Siemenet kylvetään Kylvö- ja taimimultaan maalis–huhtikuussa. Kylvös peitetään ohuesti mullalla. Kylvökset pidetään kosteana ja suojataan kelmulla tai harsolla taimettumiseen asti. Sopiva idätyslämpötila on 22–25 astetta. Siementen idettyä taimet siirretään valoisaan, noin 18-asteiseen paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle. Lannoitus aloitetaan miedolla Kekkilä Tomaatti- ja chililannoitteella, kun taimissa on kaksi lehtiparia.

Kun ensimmäiset kasvulehdet ovat näkyvissä, taimet koulitaan eli siirretään omaan ruukkuunsa juuria vahingoittamatta. Alin lehtipari tulee aivan mullan tasalle, ja se nypätään pois istutuksen jälkeen. Ruukun käydessä pieneksi siirrä taimi jälleen suurempaan ruukkuun.

Etsi