Hyppää sisältöön

Tervetuloa joulu!

Joulukukat tuovat jouluun tunnelmaa, taikaa ja ripauksen nostalgiaa. Inspiroidu, istuta ja nauti joulun kukista.

Klassikoita vuodesta toiseen

Joulukukkiin liittyvät vahvat perinteet. Yksi rakastaa hyasinttia, toiselle joulu ei tule ilman joulutähteä. Klassikkokukat ja joulun perinteiset värit, punainen, vihreä ja valkoinen eivät jää koskaan muodista. Perinteisen punaisen värin lisäksi joulun kukissa näkyy tänä vuonna viininpunaiseen, purppuraan tai tiilenpunaiseen vivahtavat sävyt ja valkoisen viatonta puhtautta ja raikkautta. Toisaalta kukilla haetaan iloa elämään, ja väriä saa näkyä. Suosiossa ovat nyt myös luonnolliset, luonnonläheiset ja murretut sävyt vaaleanpunaisesta lohenpunaiseen ja rusehtaviin sävyihin.

Kukat halutaan sopimaan kodin väreihin ja tunnelmaan, jolloin ne heijastavat muita sisustustrendejä ja arvomaailmaa. Vaikka keltaista joulutähteä tai muita yllättäviä värejä voi löytää erikoisuutena, pitävät suosikkivärit pintansa vuodesta toiseen.

kukka-asetelma jouluinen hyasintti

Tee ruukkuihin yhdistelmäistutuksia, salaojita ruukku kevytsoralla ja istuta multaan erilaisia kasveja.

Kukkien käyttö on lisääntynyt, nyt kukat kuuluvat osana joulun odotukseen eikä vain itse juhlahetkeen. Kodin tunnelmaan hiipivät talven vihreiden havujen rauhalliset sävyt. Katajat, sypressit ja pienet huonemännyt saavat rinnalleen mehikasveja, murattia, skimmiaa ja erilaisia sipulikukkia. Metsähenkinen tunnelma sopii suomalaiseen jouluun. Myös viherkasvit, kuten huonekuusi, mehitähdet ja muratit sopivat joulun kukiksi, kun asetelmaa somistaa esimerkiksi luonnonmateriaalein ja siroin joulukoristein.

koristekivet kekkilä hyasintti-istutus jouluteema

Yksinkertainen asetelma syntyy hyödetyistä hyasinteista ja Kekkilän Isoista Koristekivistä.

mehikasviasetelma jouluistutus

Pitkäkestoisen, vihreän asetelman voi istuttaa mehiruusukkeilla. Istuta mehiruusukkeet Kaktus- ja mehikasvimultaan ja peitä mullos sammalella. Voit myös kieputtaa pikkutalvion juurellisen verson ruukkuun. Joulun jälkeen sammaleen voi korvata koristekivillä.

Juuret esille

Sipulikukkia kasvatetaan ja hyödetään sipuleista, jolloin sipuli juurineen kuuluu osaksi kauneutta. Juuria ei aina tarvitse edes piilottaa ruukkuun, vaan lasiastiassa voivat juuret näkyä mullan seasta, mikä on osa asetelman viehätystä. Orgaanisuus, luonnollisuus onkin joulukukkien nouseva trendi. Sipulista kasvattaessa saa myös ilon seurata kasvua ja asetelma voi olla kodin ilona monta viikkoa.

Jos hyödettävät kukkasipulit jäivät syksyllä hankkimatta, löytyy ritarinkukkia ja hyasintteja runsaasti valmiina ruukkukasveina. Tasetteja voi sen sijaan joutua etsimään vähän, mutta tämä ei kauniin kukan viehätystä vähennä vaan etsintäretki on vaivan arvoinen.

tasetti lasimaljakossa jouluistutus sipulikukat

Tasetit voi laittaa kasvamaan lasipurkkiin. Laita pohjalle hieman multaa, tasetin sipulit ja lisää purkkiin esimerkiksi meriheinää, kuivunutta naavatillandsiaa tai vaikkapa sananjalan ruskeaksi kuivunutta kasvustoa.

tasetti kukinta joulu

Tasetin sipulit kehittyvät kukkiviksi neljässä – kahdessa viikossa, riippuen lämpötilasta. Huoneenlämmössä kehitys on nopeaa ja kukista pääseekin nauttimaan nopeasti. Kuvassa lajike ’Paperwhite Ziva’.

Yleisimmin sipulikukkia käytetään ruukkukasveina, mutta käyttö leikkokukkana on nousussa. Komea ritarinkukka kääntää katseita kukkakimpuissa ja tuo pitkän ilon myös maljakossa. Tavanomaisten lajikkeiden ohella kerrannaiset ja erikoisemmat värit ja muodot näkyvät ritarinkukan suosiossa.

Sipulikukkia kannattaa kastella maltilla. Loraus silloin tällöin ruukun multaan auttaa nupun kehityksessä ja aukeamisessa, mutta liika kosteus venyttää turhaan kukkavartta. Mullan tulee kuivahtaa kasteluiden välissä. Pitkäksi venähtäneen kukkavarren voi tietysti aina leikata maljakkoon.

ritarinkukka amaryllis leikkokukka vinkit amaryllikselle

Ritarinkukka kestää leikkokukkana pitkään. Pitkäksi venähtäneen ja helposti kaatuvan kukkavarren voikin leikata kukkamaljakkoon.

Lähituotantoa

Yhä useampi hankkii tänä vuonna joulukukkansa kotimaisten kukkien valikoimasta. Lähituotanto ja kotimaisuus ovat trendinä nousussa monella saralla, ja kotimaisuuden arvostus näkyy myös joulukukissa. Omiin jouluasetelmiin voi käyttää koristeena erilaisia käpyjä, puutarhasta leikattuja oksia ja sammalta. Puuvartisten oksien leikkaus ja sammaleen kerääminen onnistuvat vain omalta maalta tai maanomistajan luvalla.

Ulkoillessa ja metsäretkillä kannattaa kuitenkin poimia maasta talteen myrskyn tiputtamia männynoksia tai jäkäläisiä kuivia oksia. Ne kaunistavat kransseja ja asetelmia. Puutarhasta voi istutuksiin lisätä myös pikkutalviota tai kattomehitähtiä, jos maa on sulana. Ainavihanta pikkutalvio ei hätkähdä, vaikka sen versoja riipisi joulupöydän koristeeksi lumen altakin. Vihreät versot pysyvät hyvänä pitkään.

hyasintti leikkokukkana joulu hyasintit maljakossa

Tuoksua rakastava valitsee joulukukaksi hyasintteja.

Hoida joulukukkia

Joulun kukka-asetelmat ja istutukset kaipaavat hoitoa ja huomiota. Jos haluat päästä vähällä, ovat sipulikukat oiva valinta. Sipulit sisältävät kukintaan kaiken tarvittavan. Kasvi kaipaa vain lorauksen vettä silloin tällöin. Sipulikukat eivät pahastu viileyttä tai vetoa. Joulutähden kanssa pitää olla tarkempi. Joulutähti ottaa herkästi itseensä vedosta, viileydestä ja kuivuudesta. Joulutähti onkin syytä pakata huolellisesti suojaavien paperikerrosten sisälle jo kotimatkaa varten ja varjella sitä viileältä ilmalta. Joulutähti myös rakastaa valoa, joten valitse joulutähdelle valoisa paikka kotona.

Jouluruusu hoito

Jouluruusu palkitsee sisätiloissa kasvattajan, kun pidät sen tasaisen kosteana. Istuta puutarhaan joulun jälkeen, jos maa on vielä sulana tai keväällä.

Jouluruusu on tyylikäs valinta, mutta rakastaa viileää. Sisätiloissa jouluruusu kaipaa tasaista kosteutta. Jouluruusun voi joulunpyhien jälkeen istuttaa puutarhaan, jos maa on sulana tai odottaa sen istutusta kevääseen. Väliajan kasvi kannattaa tällöin pitää mahdollisimman viileässä sisätilassa tai ruukussa ovenpielessä.

Jouluistutuksissa käytettävät havut viihtyvät viileässä. Ne nauttivat kosteudesta ja sumuttelusta huoneilman kuivissa oloissa. Monia jouluistutusten pikkuhavuja, kuten esimerkiksi hernesypressejä voi siirtää ja istuttaa puutarhaan. Sekaistutuksissa kasveja hoidetaan vaativamman mukaan. Jos istutuksessa on esimerkiksi joulutähteä, havuja ja hyasinttia, istutusta hoidetaan joulutähden vaatimusten mukaan.

Istuta iloa joulukukilla!

Teksti ja tyyli: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Ketä ovat Johanna ja Hanna?

Puutarhatoimittaja Johanna Vireaho ja puutarhavalokuvaaja Hanna Marttinen ovat kymmenen vuoden ajan tehneet lukuisia puutarhajuttuja puutarha-, aikakaus- ja sisustuslehtiin sekä kirjoittaneet ja kuvanneet useita puutarhakirjoja.

Johanna hoitaa suurta vanhan talon puutarhaa, jossa kasvihuone ja keittiötarha tarjoavat satoa keväästä myöhäiseen syksyyn.

Hanna kasvattaa hyötykasveja kerrostalon parvekkeella, joka täyttyy cityviljelijän iloksi milloin yrtein, milloin tomaatein. Talvisin hän hoitaa puutarhaansa Gambiassa Afrikassa.

                        

Etsi