Hyppää sisältöön
Perennat

Rotkolemmikki

(Kaukasisk förgätmigej)

Brunnera macrophylla

Rotkolemmikki on helppohoitoinen ja pitkäikäinen maanpeittoperenna puutarhan varjoisille ja puolivarjoisille kasvupaikoille. Se kukkii loistavansinisin, pienin lemmikkimäisin kukin touko-kesäkuussa. Lehdet ovat herttamaiset ja raikkaanvihreät.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Vaaleansininen Vaaleanvihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Peittävälehtinen rotkolemmikki sopii käytettäväksi aluskasvina pensaiden ja puiden alla, metsäpuutarhoissa, perennaryhmien reunoille, omana ryhmänään ja puutarhan vesiaiheiden äärellä. Rotkolemmikit sopivat myös varjoisten paikkojen ruukkuistutuksiin. Rotkolemmikki leviää kauniiksi matoksi, muttei karkaile sopimattomasti.

Rotkolemmikin suuret, näyttävät sydämenmuotoiset ja karvaiset lehdet ovat raikkaanvihreät ja muodostavat tuuhean lehdistön. Kasvi kasvaa 30-50 cm korkeaksi ja 40 cm leveäksi. Lehdet säilyvät kauniina kukinnon jälkeenkin. Harsumaisen viuhkokukinnon väri on sininen. Kukat ovat lemmikkimäisiä, pieniä ja tuoksuvat kevyesti. Rotkolemmikki kukkii runsaasti ja pitkään. ’Jack Frost’-lajikkeella on näyttävät hopeanhohtoiset, valkokirjavat lehdet. Kaunein lehtiväri kehittyy valoisassa puolivarjossa.

Kasvupaikaksi sopii varjo tai puolivarjo. Rotkolemmikki viihtyy myös aurinkoisilla paikoilla, mikäli kasvualusta on riittävän paksu. Maaperän tulee olla ravinteikas, tuore tai kostea, kalkittu, vettäläpäisevä, ravinteikas, runsasmultainen ja mielellään savipitoinen. Vesi ei saa seistä kasvualustassa. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Ruukkuistutuksissa käytetään Kekkilä Kesäkukkamultaa. Istutusetäisyys on 30 cm.

Keväisin rotkolemmikki kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Ruukkuistutuksia kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan Kekkilä Kastelulannoitteella. Syksyn tullen perennat siirretään maahan talvehtimaan.

Kukinnan jälkeen kukat nypitään pois, sillä kukinta saattaa uusiutua syksyllä. Kukinnan jälkeen kasville voi antaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta. Rotkolemmikkiä lisätään juuripistokkaista, keväällä siemenistä tai jakamalla syyskesällä.

 

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.