Hyppää sisältöön

Iloa mökkipihaan helppohoitoisella puutarhalla

Mökillä tärkeintä on rentoutuminen, ei puutarhan puunaaminen. Näillä konsteilla saat vähällä vaivalla mökkipuutarhan viihtyisäksi ja herkkusatoa tuottavaksi.

Puutarhan hoitoa ja rentoutumista sopivassa suhteessa

Moni haluaa mökillä päästä mahdollisimman helpolla, mutta samalla nauttia viihtyisästä ympäristöstä, herkutella tuoreen sadon antimilla ja ihastella kukkamerta. Mökkipuutarhan hoitamiseen on myös usein paljon vähemmän aikaa kuin kotipihalla, sillä mökillä vietetään yleensä vain viikonloppuja ja lomia. Arvokasta vapaa-aikaa ei muutenkaan huvita käyttää pihatöistä täyttyvän työleirin pyörittämiseen.

Onneksi mökkipuutarhan hoitotoimia voi helpottaa monin tavoin. Kun perustat istutukset laadukkaaseen puutarhamultaan ja valitset mökkipuutarhan kasvit tontin olosuhteiden mukaan, esimerkiksi kuivan paikan kasveja paahteisiin paikkoihin tai varjokasveja katveeseen, kasvit tulevat toimeen ilman jatkuvaa huolenpitoa. Helppohoitoisimmat perennat, pensaat, monivuotiset vihannekset ja marjapensaat pärjäävät lähes omillaan istutusvuoden jälkeen. Kevätsiistintä ja -lannoitus riittävät niiden kukoistukseen.

Helppohoitoinen puutarha Kekkilä

Mökillä on hyvä olla sopivassa suhteessa puuhastelua ja rentoutumista.

Helpota kesäkukkien hoitoa

Mökkipuutarhan kesäkukat vaativat usein enemmän hoitoa, ainakin kastelua ja lannoitusta. Kastelun järjestäminen on kuitenkin ongelmallista, jos mökillä ei oleilla kaiken aikaa. Veden puutteesta kärsivät varsinkin ruukkukukat, sillä pieni multatila kuivuu nopeasti ilman säännöllistä kastelua.

Järven tai meren rannalla sijaitsevalla tontilla käy usein myös tuuli, joka kuivattaa istutuksia entisestään. Hoitotoimia voit helpottaa istuttamalla ruukkukasvit Kekkilän Kesäkukkamultaan, jonka sisältämät kastelukiteet varastoivat kosteutta ja luovuttavat sitä hitaasti kasvien käyttöön. Tämä pidentää kasteluväliä.

Helppohoitoinen puutarha Kekkilä

Katteet tuovat helppohoitoisuutta puutarhaan niin mökille kuin kotipihallekin.

Miksi katteita kannattaa käyttää?

Erilaiset katteet ovat mökkipuutarhurin paras apuri, sillä ne ehkäisevät kosteuden haihtumista mullasta ja samalla viimeistelevät mökkimaiseman yleisilmeen siistiksi – katteet estävät myös sateesta tai kastelusta aiheutuvat multapärskeet, jotka sottaavat ruukkukasveja. Paljas multapinta ei pysy pitkään tyhjänä rikkakasvien löytäessä siitä itselleen uuden kasvupaikan. Katteiden käyttö ehkäisee onneksi kutsumattomia kasvivieraita valtaamasta alaa mökkipuutarhasta.

helppohoitoinen puutarha katteiden käyttö keittiöpuutarha

Katteet sopivat multapintojen peittoon sekä kävelyväylille.

Ympäristöön sopivat katteet

Valitse katemateriaali mökkipuutarhan muiden elementtien mukaan – kallioiselle tontille sopivat kenties saumattomammin Kekkilä Koristekivet, metsäiseen maisemaan taas erilaiset puuhakkeista valmistetut katteet, kuten Kekkilä Puutarhakate. Ruukkukatteet ovat kaunis keino pitkittää ruukkukasvien kasteluväliä. Sirottele ruukkujen pinnoille kerros koristesoraa tai hienoa hiekkaa, niin kasteluvesi ei haihdu harakoille. Isompiin ruukkuihin sopivat kateaineksiksi myös puuhakkeet.

Kate lämmittää ja suojaa, joten sen alla maata hoitava pieneliöstökin toimii tehokkaasti. Katettu maa säilyy myös pitkään lämpimänä, joten voit jatkaa vihannessadon keräämistä syksyllä tavallista myöhempään.

Auringon lämmittämä kate tuntuu ihanalta paljaiden varpaidenkin alla, joten se on ihanteellinen valinta myös poluille. Tähän käyttötarkoitukseen sopivat myös Kekkilän Koristekatteet, kuten Koristekate Pähkinänruskea ja Koristekate Antiikinpunainen sekä Kuorikate, joista jälkimmäisen voi sekoittaa esimerkiksi Leikkihiekkaan. Parhaan lopputuloksen saamiseksi koristekivien kanssa kannattaa käyttää katekangasta. Koristekate ei sitä sen sijaan vaadi, jos laitat katetta poluille ja rikkaruohoista vapaalle mullalle.

helppohoitoinen keittiöpuutarha Kekkilä kuorikate

Yhdenkin viljelylaatikon avulla saa pienen kasvimaan mökin pihaan.

Helppo kasvimaa mökkipihaan

Tuoreet, vasta poimitut vihannekset ja yrtit ovat täydellistä mökkiruokaa. Maasto ei kuitenkaan aina sovi viljelyyn, mutta viljelylaatikosta saa helpolla satoa. Lavakauluksista voit yhdistellä makusi mukaisen laatikkotarhan. Jo yhdestä laatikosta saat ainakin kesän tarpeiksi salaatteja, yrttejä, juhannusperunat tai maistelumansikoita. Isompaa satoa varten kannattaa hankkia useita laatikoita. Laatikkoviljely vie usein mukanaan ja laatikoiden määrä kasvaa kesä kesältä suuremmaksi.

Kokeile myös pinota viljelylaatikoita päällekkäin. Kahden viljelylaatikon korkuisessa multatilassa on riittävästi syvyyttä myös pitkäjuuristen porkkanoiden, perunoiden, palsternakkojen tai vaikka mustajuurten kasvatukseen.

vihannekset keittiöpuutarha

Kun kokoat kaksi viljelylaatikkoa päällekkäin, syvyyttä riittää hyvin myös porkkanoiden, perunoiden tai muiden pitkäjuuristen kasvatukseen.

Mihin sijoitan viljelylaatikon?

Valitse viljelylaatikolle valoisa ja suojaisa paikka, sillä useimmat vihannekset rakastavat aurinkoa ja lämpöä. Salaatit ja muut lehtivihannekset viihtyvät kuitenkin mainiosti myös kevyessä katveessa. Soinnuta käsittelemätön puulaatikko muihin mökkipihan rakenteisiin syötävien vihannesten viljelyyn sopivalla maalilla tai öljyllä.

Pohjattomassa viljelylaatikossa kasveille syntyy maayhteys, minkä ansiosta niiden juuret hakevat maan syvyyksistä kosteutta. Lisäksi lierot sekä muu maan pieneliöstö pääsee hoitamaan maan ja kasvien hyvinvointia. Joskus viljelylaatikon pohja on kuitenkin parasta peittää esimerkiksi katekankaalla, sillä lähellä kasvavat rikkaruohot tai puun juuret hakeutuvat herkästi viljelylaatikon kuohkeaan ja ravinteikkaaseen multaan.

Varaa yhtä laatikkoa varten kuusi säkkiä Kekkilän Luonnonmukaista puutarhamultaa. Taputtele multa tasaiseksi ja tiiviihköksi ja istuta sitten taimet tai kylvä siemeniä. Peitä taimivälit esimerkiksi ruohonleikkuusta syntyneellä ruohosilpulla, Kekkilän Kasvimaakatteella , hienolla hiekalla tai koristesoralla. Ne pidättävät kosteutta multatilassa, ja samalla vältyt rikkaruohojen kitkemiseltä. Siisti katteella myös viljelylaatikkojen ympäristö, jotta siellä on mukava piipahtaa satoa poimimassa.

keittiöpuutarha tyttö ja sipuleita

Oman maan herkut valmistuvat mökin kesäkeittiössä.

 

Teksti julkaistu Meillä Kotona -sivustolla 1.7.2020. Muokattu 12.7.2022.

Etsi