Hyppää sisältöön
Perennat

Jalopähkämö

(Praktbetonika)

Stachys macrantha

Jalopähkämö

Jalopähkämö on runsaskukkainen, vaatimaton ja helppohoitoinen vanhan ajan perenna. Tuuhealla perennalla on koristeellinen, sahalaitainen lehdistö ja suuret, terttumaiset, lilanpunaiset kukinnot.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-50 cm

Värit:

Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Jalopähkämö

Se kasvaa pensastavasti ja sillä on pystyt, pitkät varret. Lehdistö on ruusukemainen. Lehdet suuria, soikean herttamaisia, pinnaltaan nukkaisia ja ne pysyvät koko kesän vihreinä, jopa kukinnan jälkeenkin. Hyasinttimaiset tähkäkukinnot suuria ja pystyjä, kukat ovat huulimaisia. Jalopähkämö kukkii pitkään kesä-heinäkuussa. Kasvukorkeus on n. 40-50 cm ja talvenkestoltaan se on erittäin kestävä.

Se sopii perenna- ja pensasryhmiin sekä yksittäiskasviksi. Ne leviävät suhteellisen nopeasti juuriversoillaan peittäen laajoja alueita, joten se on sopiva myös matalahkoon massaistutukseen ja reunuskasviksi. Kasvi pitää hyvin rikkakasvit loitolla.

Viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Kasvi sietää paahdetta ja ajoittaista kuivuutta, tuulta sekä sadetta. Kukinta kestää pidempää puolivarjoisessa ja viileässä kasvupaikassa. Jalopähkämö on maalajin suhteen vaatimaton, mutta parhaimmillaan multavassa maassa. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40 cm.

Keväisin kasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Heinäkuun alussa annetaan hoitolannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella.

Heinäkuun kukinnan jälkeen kuihtuneiden kukkien poistamisella voi lisätä lehvästön rehevyyttä. Jalopähkämökasvustot jaetaan, kun kasvusto alkaa harveta keskeltä. Jakaminen tehdään keväällä tai syksyllä. Lannoita syksyisin Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja auttaa talvehtimisessa.

 

Hyvä leikkokukka

Etsi