Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Kasvihuonekurkku

(Gurka)

Cucumis sativus.

Kasvihuonekurkku Cucumis sativus.

Kasvihuonekurkku on yleisesti viljelty yksivuotinen ruohovartinen vihanneskasvi, jolla on rehevä, paljon vettä kuluttava kasvusto. Kasvutapa on köynnösmäinen ja lehtihangoista kasvaa kärhiä, joiden avulla kasvi kiipeilee.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

150-200 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kastelulannoite

Kasvihuonekurkku Cucumis sativus.

Kasvihuonekurkulla on alhainen energiapitoisuus, se sisältää kivennäisaineita ja on vesipitoinen.

Kasvihuonekurkun satoa voidaan korjata heinäkuusta alkaen. Kurkut poimitaan ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi. Nuoret hedelmät ovat parhaan makuisia.

Kasvihuonekurkut tarvitsevat paljon lämpöä ja ne ovat erittäin kylmänarkoja kasveja, jotka kuluttavat runsaasti vettä. Kasvihuonekurkun juuret viihtyvät lähellä maanpintaa ja leviävät laajalle.

Kasvihuonekurkku tarvitsee kasvaakseen paljon lämpöä ja valoa. Suora auringonvalo voi polttaa kurkun lehdet, joten kasvihuoneen laseja varjostetaan tarvittaessa. Ihanteellinen kasvihuoneen lämpötila on 23-24’C. Kasvihuonekurkku tarvitsee runsaasti vettä, varsinkin satokaudella. Liika kuivuus heikentää satoa ja sadon laatua.

Kasvihuonekurkun kasvualustan tulee olla ehdottoman puhdas kurkun erityisen herkän juuriston vuoksi. Kasvualusta vaihdetaan vuosittain. Kasvualustaksi sopii valmiiksi lannoitettu ja kalkittu Kekkilä Puutarhaturve. Helppo ratkaisu on käyttää Kekkilä luonnonmukaista Kasvatussäkkiä, jossa kasvit istutetaan suoraan pakkaukseen. Kasvihuoneessa kurkkuja istutetaan 3 taimea/m².

Kurkun taimia voi ostaa valmiina taimimyymälöistä tai kasvattaa itse siemenistä.

Kasvihuonekurkulla puhtaan kasvualustan käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Kurkun taimia kastellaan runsaasti ennen ja jälkeen istutuksen. Taimet tuetaan istutuksen yhteydessä naruilla tai tukikepeillä.

Taimen latva katkaistaan kahden metrin mittaisina. Kasvihuonekurkkuun jätetään 2-3 latvomisen jälkeen kasvavaa sivuversoa.

Kasvihuonekurkkuja kastellaan ja sumutellaan aamuisin ja liika kosteus tuuletetaan päivän aikana. Kasvihuonekurkkua lannoitetaan Kekkilä Kastelulannoitteella säännöllisesti.

Jos kasvihuonekurkun lehdet kellastuvat, se voi aiheutua liian miedosta lannoituksesta, sillä runsaan lehtimassan kasvattava kurkku vaatii paljon ravinteita. Ravinteiden saannin esteenä voi olla myös kasvualustan liika märkyys tai liiallinen kuivuus, juuriston heikkous tai kasvihuoneen korkea ilmankosteus, jolloin ravinteet eivät kulkeudu kasvissa.

Kasvukauden edetessä alimmat sivuversot ja lehdet poistetaan puolen metrin matkalta maanpinnasta. Näin varmistetaan ilmankierto kasvustossa.

Kasvihuonekurkun kylvö aloitetaan liottamalla siemeniä yön yli. Siemenet kylvetään uuteen Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan ja ehdottomasti puhtaisiin astioihin. Taimikasvatus kestää 4-8 viikkoa. Ennen istutusta maan on lämmettävä +18C asteeseen.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.