Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Keräkaali

(Vitkål)

Brassica oleracea Capitata-ryhmä

Keräkaali

Kerä- eli valkokaali on yksi maailman vanhimmin viljellyistä vihanneksista. Se on kaalilajeista ja –lajikkeista suosituin. Keräkaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, A-vitamiinia, kuitua, proteiinia sekä monia kivennäisaineita.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Keräkaali

Keräkaalit jaetaan varhais-, kesä-, syys- ja talvikaaleihin. Keräkaali käyttäytyy kaksivuotisen kasvin tavoin. Ensimmäisessä vaiheessa se kasvaa avonaisena ruusukkeena, mutta kasvun edistyessä varren kärkiosan pituuskasvu estyy ja uudet lehdet kerrostuvat toistensa alle muodostaen kerän. Kasvun jatkuessa lehdet paksuuntuvat ja kerä täyttyy tiiviiksi.

Keräkaali kasvaa aurinkoisella, avoimella ja valoisalla kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla voimakas, kuohkea ja hyvin kalkittu maa. Kaalimaan ph on hyvä olla tasolla 7.0-7.5, sillä silloin ei ole vaaraa kaaleja vaivaavasta möhöjuuresta. Maaperää kunnostetaan muokkaamalla maan joukkoon Kekkilä luonnonmukaista Puutarhamultaa, Kekkilä Puutarhaturvetta ja Kekkilä Puutarhakalkkia. Istutusväli on 45-60 cm.

Kaalimaa kunnostetaan kalkitsemalla Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittamalla kasvualustaa Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella tai Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella.

Keräkaalin taimet istutetaan avomaalle touko-kesäkuussa 45-60 cm välein. Maata harataan varovasti, sillä juuristo vioittuu herkästi. Istutettaessa alimmat lehdet jätetään maanpinnan tasolle. Multa tiivistetään ja kastellaan. Taimet suojataan harsolla tuholaisilta. Jatkossa poistetaan rikkaruohot ja kastellaan poutasäällä. Kesä-heinäkuussa lannoitetaan Kekkilä Kastelulannoitteella 2-3 kertaa.

Keräkaalin taimet voidaan ostaa valmiina tai ne voidaan kylvää itse. Siemenet kylvetään Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan huhtikuussa 1-2cm välein. Taimet koulitaan puhtaaseen Kekkilä Puutarhaturpeeseen taimipoltteen ehkäisemiseksi. Taimet karaistaan viileässä ja valoisassa. Ne siirretään avomaalle, kun ne ovat 10-20cm mittaisia ja lämmin sää on vakiintunut.

Keräkaalin sadonkorjuuaika vaihtelee kaalityypistä riippuen. Varhaiskaalin sadonkorjuun voi aloittaa jo heinäkuussa, kun taas talvikaali saa kasvaa lokakuuhun saakka.

Etsi