Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Kurpitsa

(Pumpa)

Cucurbita maxima, Cucurbita pepo

Kurpitsa Cucurbita maxima, Cucurbita pepo

Kurpitsat jaetaan viljelyn ja käytön mukaan kesä- tai talvikurpitsoihin ja jättikurpitsoihin. Kesäkurpitsat käytetään kesällä keskenkasvuisina ja pehmeäkuorisina, muiden annetaan kasvaa täysikokoisiksi.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kurpitsa Cucurbita maxima, Cucurbita pepo

Kesäkurpitsat ovat vihreitä ja keltaisia, yleensä pitkulaisia vihanneksia. Hedelmän lisäksi myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä. Talvi- ja jättikurpitsat ovat kovakuorisia, malto on kiinteää ja väriltään keltaista tai oranssia. Kuori voi olla vihreä, raidallinen, vaaleankeltainen, kirkkaankeltainen tai oranssi. Kurpitsan kasvustot kasvavat noin metrin korkeaksi, mutta versoille voi tulla pituutta monta metriä.

Elokuusta lähtien kypsyvät kurpitsat kaipaavat kasvaakseen runsaasti lämpöä, kasvutilaa, kastelua ja ravinteikasta maata. Kasvupaikan tulee olla lämmin, aurinkoinen ja tuulensuojainen. Kasvualustan tulee olla runsasravinteinen, kompostilla parannettu ja kosteutta pidättävä. Sopiva multa on Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Perinteisesti kurpitsoja kasvatetaan myös oljella tai muulla katteella katetun kompostin päällä. Kasvutilaa kesäkurpitsan taimelle varataan noin 1m², kookkaille talvikurpitsoille 1,5-3 m².

Kurpitsoja voidaan kasvattaa siemenistä tai taimimyymälöistä saatavista valmiista taimista. Siemenistä kasvatettaessa esikasvatus aloitetaan toukokuussa 3-4 viikkoa ennen istutusta. Taimet istutetaan ulos kesäkuun puolessa välissä tai hallanvaaran mentyä. Taimet suojataan harsolla kukkimiseen saakka.

Kurpitsoja kastellaan runsaasti ja tasaisesti varsinkin hedelmän kasvuaikaan. Maa kannattaa peittää olkikatteella, ruohosilpulla tai muulla katteella, jotta kosteus pysyy maassa.

Kurpitsaa lannoitetaan muutaman kerran kesässä Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella tai kasteluveden mukana Kekkilä Kastelulannoitteella. Loppukesästä lannoitus voidaan tehdä Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kesäkurpitsan satoa voi korjata, kun hedelmät ovat sopivan mittaisia. Talvikurpitsat korjataan, kun kuori on kovettunut.

Pieniä, halkaisijaltaan 5-15 cm kokoisia, värikkäitä koristekurpitsoja viljellään samoin kuin syötäviä kurpitsoja. Useimmat koristekurpitsalajikkeet on tarkoitettu ainoastaan koristeluun. Hedelmälihaa on vain nimeksi, ja sen maku on kitkerä.

Koristekurpitsat kypsyvät elo–syyskuussa. Ruskettuva ja kutistuva kanta sekä kova kuori kertovat, että kurpitsa on tuleentunut ja korjuukypsä. Koristekurpitsoja käytetään tuoreena syysasetelmissa ja ne voi myös kuivata. Puhtaiksi pestyjä koristekurpitsoja kuivataan aluksi valoisassa ja lämpimässä paikassa viikon ajan pintakuiviksi, jonka jälkeen ne siirretään pimeään ja lämpimään, ilmavaan paikkaan jatkokuivatukseen. 3-4 viikon päästä kurpitsat ovat kuivaneet ja säilyttävät hyvin värinsä.

Etsi