Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Kuukausimansikka

(Månadssmultron)

Fragaria vesca var. semperflorens

Fragaria vesca var. semperflorens Kekkilä

Kuukausimansikka on jatkuvasatoinen ahomansikan muunnos. Se antaa satoa kesäkuun lopulta alkusyksyyn. Kukat ovat valkoiset ja marjat makeita, pitkulaisia, hiukan ahomansikoita suurempia. Monikäyttöinen perenna sopii myös maanpeitekasviksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

15-25 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Fragaria vesca var. semperflorens Kekkilä

Kuukausimansikka kasvaa 15-25 cm korkeaksi.

Sen 3-lehdykkäiset lehdet ovat sahalaitaisia ja raikkaan vihreitä ja hieman isompia kuin ahomansikalla. Kuukausimansikka on rönsytön. Kukat ovat pienehköjä, halkaisijaltaan noin 1 cm.

Kuukausimansikka sopii hyvin pienelle kasvimaalle, amppeliin ja ruukkuihin esimerkiksi parvekkeelle sekä kukka- ja perennapenkin reunuskasviksi tai maanpeiteperennaksi.

Suosituin lajike on kestävä ja runsassatoinen ’Rügen’. ’White Soul’-lajikkeen marjat ovat kermanvalkoiset.

Kuukausimansikka viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Kasvupaikka voi olla kuiva tai tuore.

Jotta marjoja muodostuu runsaasti, mullan tulisi olla keskiravinteista.

Istutukseen avomaalle sopii hyvin Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta.

Ruukuissa voi käyttää Kekkilä Kukkamultaa, Kekkilä Kesäkukkamultaa tai hiekkaisempaa Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaa. Istutusetäisyys on 30 cm.

 

 

 

Keväisin kuukausimansikka kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan tai Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella tai  Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella

Heinäkuun alussa annetaan hoitolannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella. Kuivina kausina kastellaan.

Elo-syyskuussa kuukausimansikat lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, mikä parantaa talvehtimista ja seuraavan vuoden satoa. Lumettomilla alueilla kasvustot suojataan talveksi Kekkilä Talvisuojalla ja havuilla.

Kuukausimansikkakasvustot kannattaa uudistaa jakamalla muutaman vuoden välein, jotta sadontuotto pysyy hyvänä ja kasvusto kauniina.

Kuukausi mansikkaa on helppo lisätä myös siemenistä, jotka voi kylvää suoraan avomaalle. Kuukausimansikka itää noin 3-4 viikossa.

 

 

Etsi