Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Latva-artisokka

(Kronärtskocka)

Cynara scolymus

Latva-artisokan Cynara scolymus kukkamykerö

Latva-artisokka on komea, ohdakkeen sukuinen hyötykasvi, jota voi käytetään myös koristekasvina. Latva-artisokan nuoret kukkamykeröt kasvavat koristeellisen käpymäisesti. Lehdet ovat harmaanvihreät ja liuskoittuneet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-150 cm

Värit:

Lila Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Latva-artisokan Cynara scolymus kukkamykerö

Latva-artisokka kasvaa 100-150cm korkeaksi ja melkein yhtä leveäksi. Mykeröt ovat nuorena ja kehittymättöminä pähkinäisen makuisia. Latva-artisokasta saa komean koristekasvin, kun mykeröiden antaa kehittyä sinivioleteiksi kukiksi.

Vaatelias, pitkän kasvuajan tarvitseva kasvi. Se on monivuotinen, mutta kasvatetaan Suomessa yksivuotisena.

Vaatii paljon lämpöä ja ravinteita. Se kannattaa sijoittaa puutarhan aurinkoisimpaan ja  lämpimimpään paikkaan. Hyvä paikka viljelyyn on korkea, ravinteikkaalla mullalla täytetty Viljelylaatikko, joita voi kasata useammankin päällekäin. Kasvualustaksi sopii Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Keväällä latva-artisokkaa voi lannoittaa Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella.

Hallanarkoja, joten ne kannattaa istuttaa ulos vasta yöpakkasten mentyä ja suojata harsolla juhannukseen asti, jos alkukesä on viileä. Sopiva taimiväli on 75-100cm.

Kastellaan kuivina kausina. Sitä lannoitetaan heinä-elokuussa noin kerran viikossa Kekkilä Kastelulannoitteella.

Kukkamykeröt ovat valmiita korjattavaksi elo-syyskuun vaihteessa. Kukkanuput kerätään, kun alimmat kehtosuomut alkavat hieman avautua.

Voi kasvattaa itse siemenistä. Valmiita taimia voi löytää hyvin varustelluista toimimyymälöistä keväisin.

Siemenet kylvetään Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan tammi-helmikuussa. Noin 10cm mittaisina taimet koulitaan yksitellen suurempiin ruukkuihin Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan. Taimet sijoitetaan kasvamaan viileään ja valoisaan. Ne istutetaan ulos yöhallojen mentyä. Lannoita taimia Kekkilä Taimilannoitteella.

Etsi