Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Maissi

(Majs)

Zea mays var. saccharata

Maissi Zea mays var. saccharata

Maissi kuuluu heinäkasvien heimoon ja muodostaa yhden yli 2-metrisen pääverson sekä pieniä sivuversoja. Syötäväksi kelpaavat keltaisiksi siemeniksi kehittyneet kukinnot, 15-25 cm pitkät tähkät, joissa siemenet ovat tasaisissa riveissä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Maissi Zea mays var. saccharata

Maissi on yksivuotinen heinäkasvi ja kotoisin Amerikasta. Se on yksi maailman tärkeimpiä viljelykasveja. Maissista on olemassa monia eri lajikkeita. Meillä kasvatetaan aikaisia sokerimaissilajikkeita. Sokerimaissi antaa keit¬tiö¬tar¬han makean sadon. Sen onnistuminen vaatii aikaisen lajikkeen, lämpimän kasvupaikan ja otollisen kesän.

Maissi vaatii aurinkoisen, lämpimän ja suojaisan kasvupaikan. Multava, ravinteikas, mielellään jo syksyllä lannoitettu maa on sopivin. Kasvupaikan maaperää parannetaan Puutarhamullalla. Maissi kannattaa esikasvattaa. Taimikasvatus kestää 2-3 viikkoa. Kesäkuun alkupuolella yöhallojen mentyä, taimien ollessa noin 20 cm korkeita, ne karaistaan ja istutetaan ulos. Maissi on tuulipölytteinen ja pölytyksen onnistumiseksi suositellaan, että taimet istutetaan lomittain noin 30 cm välein.

Maissia kasvatetaan kotipuutarhoissa taimimyymälöistä saatavista valmiista taimista tai itse esikasvatetuista siementaimista.

Maissi tarvitsee tasaista kosteutta etenkin istutuksen jälkeen sekä pölyttymisen ja tähkien muodostumisen aikaan. Jos kesä on kuiva, maissia tulee kastella riittävästi.

Lisälannoitus Kastelulannoitteella, Puutarhalannoitteella tai Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella ja riittävä kastelu antavat kasvuvoimaa keskikesällä.

Maissin sivuversoja voi poistaa, jos taimi kasvattaa niitä runsaasti. Se vapauttaa kasvin energiaa tähkien kypsyttämiseen.

Sato on korjuuvalmista, kun tähkä tuntuu isolta ja sen päässä oleva tupsu ruskettuu. Kypsästä maissinjyvästä puristettaessa tihkuva neste on valkoista ja kermamaista. Yhdestä taimesta saa yleensä kaksi tai kolme tähkää.

Maissin esikasvatus siemenistä on helppoa. Kovia siemeniä liotetaan vedessä muutama tunti. Siemenet kylvetään Kylvö– tai Taimimultaan suoraan viiden sentin potteihin, sillä kouliminen vioittaa rapeaa juuristoa. Sopiva kylvösyvyys on nelisen senttiä. Kylvökset pidetään tasaisen kosteana.

Taimikasvatus kestää 2-3 viikkoa. Kesäkuun alkupuolella yöhallojen mentyä, taimien ollessa noin 20 cm korkeita, ne karaistaan ja istutetaan ulos.

Etsi