Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Makeakirsikka

(Sötkörsbär)

Prunus avium

Makeakirsikka eli imeläkirsikka on kaunis ja kookas hedelmäpuu. Makeakirsikka kukkii keväisin valkoisin sarjakukinnoin. Kotipuutarhoista tuttuun hapankirsikkaan verrattuna sen hedelmät ovat suuremmat. Kirsikat ovat useimmilla lajikkeilla tummanpunaisia ja makeita.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

500-1000 cm

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-II (III)

Makeakirsikka kasvaa 5–10 metriä korkeaksi puuksi. Sitä kutsuttiin ennen linnunkirsikkapuuksi (avium=lintu) juuri korkeuden puolesta. Korkeaksi kasvavasta puusta linnut saavat helposti osansa sadosta. Makeakirsikan runko on punaruskea- ja kiiltäväkuorinen, poikittaisjuovien koristama. Oksat kasvavat yläviistoon. Sen lehdet ovat suurehkot ja riippuvat alaspäin. Imeläkirsikat ovat juurivesattomia. Makeakirsikat ovat hapankirsikoita selvästi makeampia ja mietohappoisempia, suurimarjaisia herkkulajikkeita tuorekäyttöön. Imeläkirsikoissa on itsepölytteisiä lajikkeita, mutta parempi ja tasaisempi sato saadaan istuttamalla useampaa lajiketta. Imeläkirsikat pölyttyvät paremmin toisen imeläkirsikan kuin hapankirsikan siitepölyllä. Makeakirsikan kukinta ja syysväri ovat huomattavasti komeampia kuin hapankirsikan. Helpoiten imeläkirsikapuun erottaa hapankirsikasta lehtiruodissa olevista punaruskeista rauhasnystyröistä.

Imeläkirsikat ovat talvenarkoja. Suurin osa lajikkeista menestyy vyöhykkeillä I-II, korkeintaan III. Lajikkeita ovat esimerkiksi todella makeahedelmäinen ’Sunburst’, hienoarominen ’Stella’ ja pinkkikukkainen ’Van’.

Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen, lämmin ja tuulilta suojattu. Kasvualustan tulee olla tuore, hiekkapitoinen ja ravinteikas. Savipitoisilla mailla makeakirsikat on istutettava mullasta muotoiltuun harjuun tai kumpareeseen. Mullaksi sopii Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on 4-5 metriä.

Makeakirsikka pitää kalkkipitoisesta maasta, joten se kalkitaan joka kevät Kekkilä Puutarhakalkilla. Keväällä annetaan lannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kirsikkapuita leikataan vähän. Ne vuotavat runsaasti mahlaa keväällä, joten leikkaus tehdään varhain kevättalvella tai elokuussa. Vuosittaisissa leikkauksissa poistetaan mahdolliset kilpalatvat, liian tiheät, toisiaan hankaavat, latvuksen sisään kasvavat ja vioittuneet versot. Talvenaralle makeakirsikalle on tärkeää antaa talvehtimista auttavaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella elokuussa. Se parantaa kirsikan talvenkestoa ja ensi vuoden satoa.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.