Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Neulavehka

Raphidophora tetrasperma

Neulavehka Neulavehka

Neulavehkaa tituleeraataan toisinaan "Monstera Minimaksi" eli pienikokoiseksi peikonlehdeksi. Neulavehka on nopeakasvuinen ja köynnöstävä viherkasvi, ja kasvaa peikonlehtien tavoin, mutta ei kuulu peikonlehtiin. Tummanvihreät ja kiiltävät lehdet muistuttavat pieniä peikonlehden lehtiä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-300 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Neulavehka Neulavehka

Neulavehka on trooppisten metsien kasvi, ja viihtyy valoisassa hajavalossa ja hajavalossa. Se selviää myös vähän varjoisammassa, mutta silloin kasvu hidastuu ja lehtiä muodostuu harvakseltaan.

Kasvu on suhteessa lannoitukseen ja multamäärään. Jos annat neulavehkalle reilusti hyvää multaa ja lannoitat, kasvi kiittää rehevällä kasvulla ja versot voivat kasvaa parin metrin verran. Pitkäksi kasvaneita versoja voi leikata. Köynnöstävät versot voi myös ohjailla kiipeämään seinää vasten, jolloin kaipaa tukea tai antaa laskeutua rennosti.

Ravinteikas ja ilmava kasvualusta sopii neulavehkalle. Voit kasvattaa neulavehkaa Kekkilä Viherkasvimullassa. Voit tehdä neulavehkalle myös vehkakasveille sopivan multasekoituksen, johon laitat Kekkilä Viherkasvimultaa, Kekkilä Viherkasvisoraa ja Kekkilä Orkideamultaa.

Suorassa kovassa auringonpaisteessa voi huonekasvina kasvava kasvi saada vaurioita.

Kastele neulavehkaa säännöllisesti noin kerran viikossa. Multa saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä, mutta ei kokonaan kuivua. Kesän kasvukaudella kastelu voi olla runsaampaa. Talvella kastelua voi tarpeen mukaan vähän vähentää. Neulavehka nauttii ilmankosteudesta, ja kasvi ilahtuukin sumuttelusta. Kuivassa huoneilmassa ja kuivassa mullassa kasvaessaan voi lehtien kärjet kuivua ja ruskettua. Liiallinen märkyys voi kellastuttaa lehtiä. Märkyys ja kylmyys ovat huono yhdistelmä neulavehkalle, jolloin juuret kärsivät ja lehdet voivat mustua.

Neulavehka nauttii ravinteista, joten lannoita kasvia säännöllisesti kasvukaudella Kekkilä Viherkasviravinteella. Jos tarjoat neulavehkalle talviaikaan lisävaloa, voit jatkaa miedolla liuoksella lannoitusta myös talviajan. Neulavehka hyötyy talvella lisävalosta.

Neulavehkan pitkäksi venähtäneitä versoja voi leikata keväisin kasvun hillitsemiseksi. Latva- ja varsipistokkaat voi juurruttaa mullassa ja lisätä uusia taimia.

Nuorelle neulavehkalle voi mullan vaihtaa joka vuosi, mutta vanhat ja pitkäversoiset yksilöt voi olla vaikea uudelleen ruukuttaa, jolloin ruukun pinnalta voi rapsuttaa vanhaa hapertunutta multaa pois ja lisätä tilalle uutta ravinteikasta multaa.

Etsi