Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Parsakaali

(Broccoli)

Brassica oleracea Italica-ryhmä

Parsakaali Brassica oleracea Italica

Parsakaali on erittäin terveellinen ja monikäyttöinen vihannes, josta hyödynnetään ravinnoksi nuppuiset, tummanvihreät kukinnot ja puutumattomat kukkavarret. Parsakaalin kasvatus on helppoa ja satoa voidaan korjata pitkään.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-80 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Parsakaali Brassica oleracea Italica

Parsakaalin ensimmäinen kukinto muodostuu pääverson kärkeen. Kukinto on korjuukypsä, kun nuput ovat selkeästi eriytyneet toisistaan mutta yksikään nuppu ei ole vielä auennut. Kun pääverso korjataan, sivuversot lähtevät kasvuun ja tuottavat pieniä kukintoja. Parsakaalista on jalostettu lajikkeita, jotka tuottavat runsaasti sivukukintoja. Parsakaalin lehdet ja varsi ovat myös syötäviä.

Nuppujen väri vaihtelee tumman vihreästä violettiin tai jopa punertavaan. Suomessa suosituimpia viljelylajikkeita ovat parsakaalin yksivuotiset, vihreäkukintoiset tyypit. Ne eroavat toisistaan lehdistön tuuheudessa, kasvuston korkeudessa, kukinnon koossa ja muodossa. Parsakaalit kasvat lajikkeesta riippuen 50-80 cm korkeaksi ja leveäksi.

Parsakaali viihtyy valoisalla ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Laadukkaimman sadon parsakaali tuottaa +15–20 asteessa. Parhaiten parsakaali menestyy hyvin kalkitussa, kosteassa ja hyvin syvämultaisessa maassa. Seisovaa vettä se ei siedä, joten läpäisevä maa tai kohopenkki on hyvä. Parsakaali sopii hyvin astiaviljelyyn. Kasvimaa perustetaan tai maata parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Taimiväli on lajikkeesta riippuen 30-50 cm.

Muiden kaalien tapaan parsakaali vaatii noin 4 viikon taimikasvatuksen. Siemenet kylvetään toukokuun alussa Kekkilä Kylvömultaan. Lämpötilan tulisi pysytellä 15 asteen tuntumassa koko taimikasvatusvaiheen ajan. Helpointa on aloittaa viljely valmiista pikkutaimista, jotka istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa. Parsakaali on nopeakasvuinen, joten myös suorakylvö avomaalle on mahdollinen. Taimesta korjuuseen kestää noin 12 viikkoa, suorakylvetyt pääsevät satovaiheeseen n. 18-20 viikossa.

Taimet peitetään heti istutuksen jälkeen kasvuharsolla tai hyönteisverkolla, etteivät kirpat pääse kasvustoon. Kasvualustan kosteudesta huolehditaan koko kasvukauden ajan, kuivuminen aiheuttaa kasvuhäiriöitä. Lisälannoitus annetaan kesä-heinäkuun vaihteessa Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Kanankakka-rakeilla.

Sato on korjuuvalmis, kun nuput ovat nuppineulanpään kokoisia. Korjuuvaihe menee nopeasti ohitse, joten kasvustoa kannattaa tarkkailla päivittäin varsinkin lämpimällä säällä.

Tuore parsakaali sisältää rautaa, A-vitamiinia, C-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia ravintokuitua ja K-vitamiinia. Moniin muihin tuoreisiin kasviksiin nähden tuore parsakaali sisältää myös runsaasti proteiineja, alfalinoleenihappoa, B2-vitamiinia ja steroleita. Yksi parsakaalin kukinto sisältää puolitoistakertaisesti päivän C-vitamiiniannoksen.

Parsakaalia voi syödä sekä raakana että kypsennettynä. Höyryttämällä tai nopeasti keittämällä kukinnot säilyvät ehjänä ja vitamiinit tallessa.

Etsi