Hyppää sisältöön
Perennat

Pensaspionit

(Buskpion)

Paeonia

Pensaspioni Paeonia Itoh-Ryhmä Kekkilä Pensaspioni Paeonia Itoh-Ryhmä Kekkilä 2

Pensaspionit ovat puuvartisia kiinalaisia pionilajeja ja niiden risteymiä. Pensaspionit kasvavat 60-120 cm korkeiksi tukevavartisiksi pensaiksi. Koristeelliset lehdet ovat harmahtavan vihreät. Kukat ovat suuria, 15-25 cm kokoisia.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

60-120 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

II-V

Pensaspioni Paeonia Itoh-Ryhmä Kekkilä Pensaspioni Paeonia Itoh-Ryhmä Kekkilä 2

Pensaspionin kukkien väri vaihtelee valkoisesta viininpunaiseen. Keltakukkaisia lajeja ovat esim. keltapensaspioni ja nuokkupensaspioni. Terälehtien tyvellä on tumma laikku. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai puolikerrottuja. Heinäkuinen kukinta on runsasta ja kestää pitkään, mutta siihen vaikuttaa edellisen kesän sääolot. Puuvartisia pensaspioneita kutsutaan toisinaan puupioneiksi, nimitys on kuitenkin pensaskasvista harhaanjohtava. Pensaspioni on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Pensaspionit ovat maassamme talvenarkoja. Ne eivät siedä pitkää ja märkää syksyä, jolloin ne tuleentuvat heikosti ja paleltuvat talvella. Ne talvehtivat paremmin runsaslumisessa mantereisessa Suomessa kuin rannikolla. Paras ilmasto pensaspioneille Suomessa onkin vyöhykkeillä II-V rannikkoalueita lukuun ottamatta.

Parhaiten pensaspionit viihtyvät kokopäiväisessä auringon paisteessa tai puolivarjossa. Kukinta kestää puolivarjossa pitempään. Pionit istutetaan siten, että versojen tyvi on ainakin 10 cm maanpinnan alapuolella. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevä ja syvämultainen. Loivasti viettävä rinne tai kohopenkki varmistaa, ettei syksyn märkyys jää vaivaamaan kasvin tyveä. Pionit voi istuttaa Kekkilä luonnonmukaiseen Viherkompostimultaan tai Kekkilä Perenna- ja ruusumultaan. Istutusväli on 80-100 cm.

Pionit istutetaan keväällä. Kastelusta tulee huolehtia, mutta vesi ei saa jäädä seisomaan. Keväällä kasvi lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella, kun nuppuja on alkanut ilmaantua. Ne eivät tarvitse kalkitusta. Kasville annetaan kasvurauha, eikä sitä siirrellä kasvupaikaltaan.

Pensaspionit lannoitetaan kukinnan päätyttyä Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa niiden talvehtimista ja seuraavan vuoden kukintaa. Nuoret taimet ja juurialue suojataan hyvin talveksi. Juuristo suojataan Kekkilä Talvisuojalla, kasvusto havupeitteellä tai puukehikolla, jonka päälle tuodaan lehtiä.

Leikkausta pensaspionit eivät yleensä tarvitse. Kuivuneet oksat poistetaan keväällä.

Itoh- pensaspioni on puuvartisen ja ruohovartisen pionin risteymä. Itohit eivät tarvitse talvisuojaa, sillä niiden puumaiset versot kuolevat talvella ja keväällä maasta nousee aina uudet versot. Itohien lehdistö muistuttaa puuvartisia pioneja. Versot ovat vahvoja eivätkä kaipaa tukemista. Voimakaskasvuiset ja terveet itohit kukkivat kauan, kesäkuun puolivälistä jopa elokuuhun

Etsi