Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Puutarhamansikka

(Jordgubbe)

Fragaria × ananassa

Puutarhamansikka Fragaria x ananassa Kekkilä Puutarhamansikka Fragaria x ananassa Kekkilä Puutarhamansikka Fragaria x ananassa Kekkilä Kuorikate

Puutarhamansikka on monivuotinen, rönsyjä kasvattava ruohovartinen kasvi, jonka korkeus on 20–40 cm. Lehdet kasvavat ruusukkeisesti. Lehtilapa on kolmisorminen. Lehdykät ovat 5–10 cm mittaisia, päältä kaljuja ja alta tiheäkarvaisia. Kukkien teriö on valkoinen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-40 cm

Värit:

Punainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Puutarhamansikka Fragaria x ananassa Kekkilä Puutarhamansikka Fragaria x ananassa Kekkilä Puutarhamansikka Fragaria x ananassa Kekkilä Kuorikate

Puutarhamansikka (Fragaria × ananassa) on mansikoiden sukuun kuuluva viljelykasvi. Se on saatu risteyttämällä virginianmansikka (Fragaria virginiana) ja chilenmansikka (Fragaria chiloensis).

Mansikat tulisi istuttaa lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan kosteassa maaperässä. Aurinko, lämpö ja tuuli kypsyttävät marjat hyvin ja vähentävät harmahometta ja muita sairauksia. Paras sato saadaan 2–4-vuotiaina.

Mansikan ollessa monivuotinen puutarhakasvi viljelykierto 4 vuoden välein mahdollistaa maan lannoittamisen, ilmavuuden lisäämisen sekä isäntäspesifien kasvitautien hävittämisen luonnollisella tavalla.

Mansikkakasvien juuret ovat erittäin pinnalliset, mikä tekee siitä herkän kuivumiselle ja rikkakasvien kitkemiselle.

Rikkakasvien kitkeminen on erittäin tärkeä.

Taimet istutetaan entiseen syvyyteensä. Huomioi, että kasvupiste, eli juuren ja varsien vaihtumiskohta ei saa jäädä mullan alle. Multa taimien ympäriltä tiivistetään kevyesti käsin ja kastellaan hyvin. Pidä maaperä kosteana istutuksen jälkeen, jotta juuret voivat asettua uuteen maaperään.

Mansikkamaa peruslannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella sekä kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Sadonkorjuun jälkeen elo-syyskuussa anna mansikalle Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta, se auttaa talvehtimisessa ja parantaa ensi vuoden satoa. Tarvittaessa maan parannukseen sopii Kekkilä Luonnonmukainen puutarhamulta tai Kekkilä Puutarhaturve. Kasvien välillä on 35 cm ja rivien välillä 50–70 cm.

Vinkki!

Helppo mansikkamaa syntyy istuttamalla mansikat Kekkilä luonnonmukaiseen Kasvatusäkkiin.

Leikkaa U-viilto säkin yläpinnan muotojen mukaan ja kääntämällä säkki maata vasten. Leikattu muovi vedetään säkin alta pois, jolloin multa on kosketuksissa pohjamaahan.

Pohjamaan tulee olla rikkaruohoista puhdistettua, tai mansikkamaan voi tehdä maanrakennuskankaan päälle. Yhteen säkkiin istutetaan tasaisin välein kolme mansikan taimea.

 

 


          

Mansikoissa on eri ​​lajikkeita, joilla on erilainen maku ja ulkonäkö. 

Istuta useita eri lajikkeita, joilla on erilainen sadonkorjuuaika saadaksesi pitkän mansikkakauden.

Etsi