Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Retiisi

(Rädisa)

Raphanus sativus Radicula-ryhmä

Retiisi Raphanus sativus Radicula Retiisin Raphanus sativus Radicula taimet

Retiisi on yksi kaikkein vanhimmista viljelykasveista ja suosittu varhaisvihannes kotipuutarhoissamme. Rapsakka ja makeankirpakka pikkujuures on nopeakasvuinen ja helppo kasvatettava pienessäkin pihassa ruukkuvihanneksena tai Viljelylaatikoissa.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Retiisi Raphanus sativus Radicula Retiisin Raphanus sativus Radicula taimet

Retiisi on yksivuotinen ristikukkaisiin kuuluva kasvi. Retiisi on kotoisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty jo monien tuhansien vuosien ajan. Retiisin eri lajikkeiden mukulan koko, muoto ja väri vaihtelevat. Ne voivat olla pyöreitä tai pitkänomaisia ja väriltään punaisia, punavalkeita, valkeita tai mustia. Pitkiä valkeita retiisejä kutsutaan jääpuikkoretiiseiksi. Retiisi muistuttaa maultaan retikkaa. Retiisi sisältämä sinappiöljy tekee sen mausta kirpeän.

Retiisin optimaalinen viljelylämpötila on noin 10 °C. Retiisit kasvavat parhaiten hieman happamassa tai neutraalissa, ravinteikkaassa maaperässä ja tarvitsevat paljon kosteutta. Liian kuivassa maaperässä retiisit helposti kitkeröityvät ja jäykässä maassa mukuloista voi tulla epämuodostuneita. Retiisin kasvuaika kylvöstä sadonkorjuuseen on tyypillisesti noin 35-60 päivää, nopeimmilla lajikkeilla vain 25 pv. Kasvimaan maaperää parannetaan muokkaamalla vanhan maan joukkoon tuoretta Kekkilä Puutarhamultaa, kohtuullisesti Kekkilä Puutarhakalkkia ja Kekkilä luonnonmukaista Kasvimaahalannoitetta. Myös Kekkilä luonnonmukainen Perunalannoite sopii juuresmaalle. Ruukuissa ja Kekkilä Viljelylaatikoissa käytetään Kekkilä Puutarhamultaa. Taimet harvennetaan 1-2 cm välein.

Kotipuutarhassa retiisiä on hyvä kylvää vähän kerrallaan muutamien viikkojen välein.

Retiisin siemenet kylvetään ulos mahdollisimman aikaisin toukokuussa, kun maa ja ilma ovat lämmenneet sopivaksi. Siemenet kylvetään 1 cm:n välein ja 1 cm:n syvyisiin vakoihin. Taimien kasvettua ne harvennetaan 1-2 cm välein. Pois nypittyjen taimien lehdet voi laittaa salaattiin.

Kasvatuksen ajan pidetään huolta riittävästä kastelusta, jotta retiisin maku pysyy hyvänä. Ruukkuistutuksia voi lannoittaa kastelun yhteydessä Kekkilä Kastelulannoite-liuoksella.

Retiisi kasvaa nopeasti, ja se on myös käytettävä nopeasti. Liian pitkään maassa ollessaan sen maku muuttuu puisevaksi. Retiisi säilyy jääkaapissa viikon verran. Naatit kannattaa poistaa ennen säilytystä, koska naattien kautta haihtuu paljon kosteutta.

Retiisin sisältää B-ryhmän vitamiinia folaattia ja C-vitamiinia. Vitamiineja on eniten kuoressa. Kivennäisaineista retiisi sisältää kaliumia, sinkkiä ja magnesiumia. Kuitua retiisissä on hyvin, ja kaloreita vain vähän. Retiisi on ”kauneusjuures”, se on hyväksi hampaille, ikenille, hiuksille ja kynsille.

Etsi