Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Seppelvarpu

(Stefanandror)

Stephandra incisa 'Crispa'

Seppelvarpu Stephanandra incisa 'Crispa' Kekkilä

Se siro ja helppohoitoinen maanpeittopensas. Sen kaartuvat oksat kasvavat lamoavasti eli maanmyötäisesti. Syväliuskaiset, pienet, raikkaan vihreät lehdet saavat syksyllä kauniin keltaisen tai oranssin syysvärin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-40 (100-150) cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Seppelvarpu Stephanandra incisa 'Crispa' Kekkilä

Kasvi sopii esimerkiksi muurien päälle, istutusaltaisiin, kivikoihin, rinteisiin, korkeampien kasvien eteen sekä puiden alle. Pensas kasvaa 30-50 cm korkeaksi. Ohuet, punaruskeat versot kasvavat 100-150 cm pituuteen ja ne juurtuvat helposti nivelistään. Koristeelliset lehdet ovat 3-liuskaiset ja punaruotiset. Se kukkii pienin, kellanvalkoisin kukin kesäkuussa. Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV. Lumikerros tai talvisuojaus lisäävät talvenkestävyyttä.

Menestyy sekä aurinkoisilla että varjoisilla kasvupaikoilla. Kasvualustan tulee olla tuore, keskiravinteinen ja kostea, mutta läpäisevä, jotta pensas talvehtii kunnolla. Mullaksi sopii Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Pohjamaan läpäisevyyttä voi parantaa esimerkiksi Kekkilä Ruukkusoralla tai Kekkilä Hiekoitus- ja puutarhamurskeella. Taimien istutusväli on 60-80 cm.

Kasvi on helppohoitoinen. Keväällä pensas kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Kuivina kausina pensasta kastellaan.

Elo-syyskuussa lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa kasvin talvenkestävyyttä. Pensaan voi lumettomana talvena peittää esimerkiksi havuilla.

Kasvi ei yleensä tarvitse leikata usein, mutta se versoo hyvin alasleikkauksen jälkeen. Kuivat ja vanhimmat versot voi poistaa keväisin.

Etsi