Hyppää sisältöön
Perennat

Sininata

(Blåsvingel)

Festuca Glauca-ryhmä

Sininata Festuca glauca elijah blue

Sininata on suosittu siniharmaalehtinen, monivuotinen, matala koristeheinä. Sillä on kauniin säännöllinen, tiivis, puolipallomainen lehtimätäs ja rihmamaisen ohuet, karheat lehdet. Sininata sopii kivikko- ja havuryhmiin sekä ruukkuistutuksiin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

15-30 cm

Värit:

Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sininata Festuca glauca elijah blue

Sininata kasvaa 15-30 cm korkeaksi perennaksi. Kasvusto on selvärajainen ja leviää hyvin hitaasti. Lehdet ovat kapeat ja hiukan riippuvat. Kesä–heinäkuussa avautuvat röyhykukinnot ovat aluksi siniharmaat, loppukesällä oljenkeltaiset.

Sininata viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa kasvupaikassa. Mitä aurinkoisempi kasvupaikka on, vaaleammaksi ja sinertävämmänharmaaksi lehdistö värittyy. Varjossa väri muuttuu vihreämmäksi. Kasvi menestyy parhaiten hiekkapitoisessa mullassa. Sadevedet on ohjattava pois juuristoalueelta, sillä sininata ei siedä talvimärkyyttä. Laji talvehtii kunnolla vain lumen suojassa ja läpäisevässä, 10–20 cm syvässä kasvualustassa.

Kasvualustan tulee olla kuohkea, laiha ja kuiva. Sininadat istutetaan hyvin salaojitettuun maahan Kekkilä Perenna- ja ruusumultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa, kuten Kekkilä Leikkihiekkaa. Kausiruukkuistutuksiin sopii Kekkilä Kesäkukkamulta, jota voi myös jatkaa hiekalla. Istutusväli on 30 cm.

Talvehtineet sininadat leikataan keväällä matalaksi. Kasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan miedosti Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Elo-syyskuussa sininadat lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, jotta talvenkesto paranisi. Maan jäädyttyä kasvien juurelle levitetään Kekkilä Talvisuojaa. Vähälumisilla paikoilla kasvustojen päälle kannattaa kasata myös havuja ja kuivia lehtiä. Ruukuissa kesän kasvaneet perennat siirretään maahan talvehtimaan hyvissä ajoin ennen pakkasia. Vanhat mättäät jaetaan noin viiden vuoden välein keväisin, kun ne ruskettuvat keskeltä.

Etsi