Hyppää sisältöön
Perennat

Syysleimu

(Höstflox)

Phlox paniculata

Syysleimu Phlox paniculata kukinto Syysleimu Phlox paniculata violetti Syysleimu Phlox paniculata

Syysleimu on perinteinen, loppukesällä näyttävästi kukkiva ja voimakkaasti tuoksuva perenna. Syysleimun kukinnot loistavat valkoisina sekä liilan, sinisen ja punaisen lukuisissa eri sävyissä. Lehdistön väri vaihtelee raikkaanvihreästä tummankirjavaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-100 cm

Värit:

Punainen Tummanvioletti Ruusunpunainen Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Syysleimu Phlox paniculata kukinto Syysleimu Phlox paniculata violetti Syysleimu Phlox paniculata

Syysleimut ovat pystykasvuisia ja melko rotevia perennoja. Jäykät, lehtevät versot kasvavat 40-100 cm korkeiksi lajikkeesta riippuen. Syysleimu versoo melko myöhään. Lehdet ovat soikeita, karvattomia ja lyhytruotisia. Kukinnot ovat melko suuria, tuoksuvia kartiohuiskiloita. Värit, kukan koko ja kasvukorkeus vaihtelevat lajikekohtaisesti suuresti, samoin kukinta-aika.

Syysleimut puhkeavat kukkaan Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälin jälkeen; myöhäisimmät lajikkeet kukkivat syyskuuhun. Syysleimut ovat kestäviä perennoja. Syysleimujen suosio on kärsinyt tautiherkkyyden vuoksi, mutta nykyään kasvatetaan paljon terveitä ja härmälle ja homeille vastustuskykyisiä lajikkeita.

Syysleimut pitävät valoisasta, aurinkoisesta tai puolivarjoisesta, mutta viileähköstä kasvupaikasta. Kasvupaikan on hyvä olla ilmava. Syysleimu kestää pientä hallaa, sadetta ja tuulta. Maan tulee olla läpäisevää, ravinteikasta ja tasaisen hikevää, sillä kuivuus altistaa kasvit härmälle ja muille taudeille. Mullaksi sopii Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 35-40 cm.

Keväisin syysleimut kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Juurakoiden väleihin voi levittää Kekkilä Puutarhamultaa.

Syysleimuja kastellaan säännöllisesti kesän aikana, mikäli kesä on kuiva. Heinäkuun alussa voidaan antaa hoitolannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella. Kuihtuneet kukkavarret poistetaan kylväytymisen estämiseksi. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella parantaa kasvin talvenkestoa ja seuraavan vuoden kukintaa.

Kuivina kesinä syysleimua saattaa vaivata härmä, joka aiheuttaa valkoista hometta lehtiin. Härmää voi torjua puutarhaliikkeistä saatavana olevilla torjunta-aineilla. Kotikonstein härmää saa torjuttua esim. ruokasooda- tai leivinjauhe-liuoksella (2 tl ruokasoodaa, 2 tl mäntynestesaippuaa, 1 l vettä tai 1 tl leivinjauhetta, 1 tl mäntynestesaippuaa, 1 l vettä) Liuos suihkutetaan lehdistöön sumutinpullolla.

Syysleimut kannattaa jakaa ja istuttaa uudelleen, kun taimen keskusta alkaa harventua, jotta kukinta pysyy runsaana.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.