Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Syyssyrikkä

(Syrenbuddleja)

Buddleja davidii

Syyssyrikka Buddleja davidii

Syyssyrikkä on näyttävä, loppukesällä kukkiva siro pensas. Pitkät, nuokkuvat ja tuoksuvat kukkatertut muistuttavat syreenin kukintoa ja ovat väriltään useimmiten vahvan violetin sävyisiä, mutta lajikkeissa on myös valko- ja punakukkaisia muotoja. Talvenarka syyssyrikkä on erinomainen perhoskasvi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-200 cm

Värit:

Punainen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Kasvuvyöhyke:

I-II

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Syyssyrikka Buddleja davidii

Syyssyrikkä eli Buddleja on 1–2 metriä korkeaksi kasvava kesävihanta pensas, jolla on pitkät ja kaarevat oksat. Leveyttä pensaalle tulee kesän aikana 1-1,5 metriä. Lajikkeista löytyy myös pienempiä kasveja, ruukkuistutuksiin sopivia 0,5-1 m korkuisia lajikkeita.

Maanpäälliset osat kuihtuvat talveksi, mutta kasvi kasvattaa uudet versot keväällä.

Lehdet kasvavat vastakkaisesti ja ovat suikeita ja hienosahalaitaisia. Päältä ne ovat tummanvihreitä ja alta huopakarvaisia.

Saman kesän versoihin kehittyvät kukinnot ovat kartiomaisia ja tiheitä, pituudeltaan 10–30 cm. Kukkii elo-syyskuussa.

Talvenarka syyssyrikkä menestyy vyöhykkeillä I-II, mutta sitä voi kasvattaa myös talvettaen juurakon esimerkiksi kellarissa.

Pensas, joka viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa, lämpimässä paikassa. Kasvupaikan tulee olla tuulensuojainen.

Maan on hyvä olla ravinteikasta, multavaa ja hyvin vettä pidättävää. Talvimärkyydelle arka, joten pohjamaan tulee olla vettä läpäisevä.

Läpäisevyyttä voi parantaa sekoittamalla pohjamaahan Kekkilä Ruukkusoraa tai Kekkilä Hiekoitus- ja puutarhamursketta. Istutuksessa käytetään Kekkilä Puu- ja pensasmultaa tai Kekkilä Perenna- ja ruusumultaa. Lajikkeen koosta riippuen syyssyrikät istutetaan 0,5-2 metrin välein.

Keväisin kasvualusta kalkitaan ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Taimien väliin voi levittää Kekkilä Puutarhamultaa.

Kesä-heinäkuun vaihteessa annetaan hoitolannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella. Kuivina kausina kastellaan ja tällöin voi kastelun yhteydessä lannoittaa myös Kekkilä Kastelulannoitteella.

Sisällä talvetettaessa syyssyrikkä nostetaan maasta ennen maan jäätymistä ja siirretään ruukkuun pakkasettomaan tilaan. Kasvi leikataan keväällä ja istutetaan ulos toukokuussa.

Jos syyssyrikkä talvehtii kasvupaikallaan, sen paleltuneet versot leikataan viimeistään keväällä.

Syyssyrikkä suojataan talveksi Kekkilä Talvisuoja-turpeella. Suojaaminen on helpompaa, kun versot leikataan jo syksyllä. Paleltuneet versot leikataan pois viimeistään keväällä. Kukintaa ei menetetä, koska syyssyrikkä kukkii saman vuoden versoilla.

Etsi