Sipulit ja mukulat
Tuoksumiekkalilja
Gladiolus callianthus (Acidanthera bicolor)
Tuoksumiekkalilja sopii gladiolusten tapaan kasvatettavaksi kesäkukkana sekä ruukussa että erilaisissa kukkaryhmissä. Tähtimäiset, valkoiset ja nuokkuvat kukat ovat hyväntuoksuiset. Linjakas lehdistö on kaunis koko kesän.
Veden tarve:
Keskiverto
Korkeus:
40-90 cm
Värit:
Valkoinen Vihreät lehdet Moniväriset lehdet
Kukinta-aika:
Loppukesä
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Multa:
Lannoite:
Miekkalilja kasvaa 40-90 cm korkeaksi. Raikkaanvihreät lehdet ovat pitkät ja teräväkärkiset. Kasvi kukkii syyskesällä vanoissa, jotka muodostuvat 3-5 kukasta. Kukinta kestää loppukesästä, elokuulta alkaen, pitkälle syksyyn. Tuoksumiekkalilja on mukulakasvi, joka ei talvehdi ulkona. Mukulat säilytetään talven yli viileässä ja kuivassa paikassa.
Tuoksumiekkalilja viihtyy aurinkoisella, lämpimällä ja tuulensuojaisella kasvupaikalla. Kasvualusta saa olla tuore, runsasmultainen- ja ravinteinen. Sopiva multa ruukuissa on Kekkilä Kesäkukkamulta tai Kekkilä Kukkamulta, avomaalle sopii Kekkilä Puutarhamulta. Mukulat istutetaan huhti-toukokuussa esikasvatukseen 15 cm syvyyteen, 10-20 cm välein tai muutaman mukulan ryppäissä.
Mukulat istutetaan keväällä sisälle ruukkuihin kukinnan aikaistamiseksi. Kastellaan perusteellisesti istutuksen jälkeen. Kastelua jatketaan versojen ilmestyttyä. Noin kuukauden esikasvatus riittää. Otollinen paikka on valoisa ja melko viileä. Taimia karaistaan totuttamalla ne vähitellen viileämpään ilmaan. Lopulliselle kasvupaikalle taimet voidaan istuttaa yöhallojen mentyä, kesäkuun puolivälissä. Näyttävän kasvuston aikaansaamiseksi kannattaa istuttaa useita taimia yhteen kasvupaikkaan.
Taimet tuetaan ulosviennin jälkeen, sillä pitkät lehdet taittuvat helposti tuulessa.
Tuoksumiekkaliljaa lannoitetaan kesän mittaan Kekkilä Kesäkukkaravinteella tai Kekkilä Kukkasipuliravinteella, jotta se jaksaa kukkia. Laji vaatii melko voimakkaan lannoituksen, jotta se kasvaa mahdollisimman komeaksi.
Tuoksumiekkaliljat nostetaan maasta ennen pakkasia. Ensimmäiset miinukselle laskevat yöt eivät vioita maan suojassa olevia mukuloita. Kuivuneet lehdet poistetaan vasta, kun ne irtoavat mukulaa vioittamatta. Maasta nostetut mukulat talvetetaan Kekkilä Luonnonturpeessa viileähkössä, enintään 15-18 asteisessa, pakkasettomassa ja kuivassa paikassa.