Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Viherherukka

(Grönavinbär 'Vertti')

Ribes 'Vertti'

Viherherukka Ribes 'Vertti'

Viherherukat ovat mustaherukan muunnoksia. Kellanvihreät marjat maistuvat mustaherukalle, mutta marjat ovat selvästi makeampia ja aromiltaan miedompia. FinE-lajike ’Vertti’ kasvaa noin 100 cm korkeaksi ja on kestävä marjapensas.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Viherherukka Ribes 'Vertti'

’Vertti’ on syntynyt ’Öjebyn’-mustaherukan itsepölytysjälkeläisenä MTT Piikkiön tutkimuslaitoksella. Se muistuttaa monilta ominaisuuksiltaan kantalajiketta, mutta keskikorkea pensas kasvaa hillitymmin ja siitä tulee rento-oksaisempi kuin ’Öjebyn’-mustaherukasta. ’Vertti’ kestää karviaishärmää ja menestyy vyöhykkeillä I–V.

Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10–12 asteeseen. Kohtalaisen runsas sato kypsyy melko myöhään. Marjat tulee poimia heti kypsyttyään, sillä ne varisevat herkästi. Marjat ovat kypsinäkin vihreitä, joten linnut jättävät ne yleensä rauhaan. Marjat sopivat parhaiten tuorekäyttöön, hilloiksi ja viiniksi. Marjat sisältävät erittäin runsaasti C-vitamiinia.

Viherherukka viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Se menestyy parhaiten runsasmultaisessa, läpäisevässä, hyvin kalkitussa ja kuohkeassa maassa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Istutusväli on 200 cm, aidanteessa on 100 cm.

Rento-oksaiset viherherukat tuetaan marjapensastuilla.

Keväisin viherherukat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luonnonmukainen Marjalannoitteella.

Rikkaruohot poistetaan pensaan juurelta. Juurelle on hyvä lisätä Kekkilä Kuorikatetta tai Kekkilä Puutarhakatetta. Heinäkuun alussa voidaan antaa hoitolannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella.

Ensimmäisinä vuosina leikatessa poistetaan katkenneet tai muuten vioittuneet ja lamoavat oksat. Oksat poistetaan kokonaan maata myöten. Parhaiten satoa tuottavat 2-4-vuotiaat versot jonka jälkeen oksat alkavat usein tummua, jäkälöityä ja kaljuuntua. Tällaiset 5-6-vuotiaat ja vanhemmat versot voidaan poistaa kokonaan.

Pensaat voidaan leikata joko syksyllä tai keväällä. Syysleikkaus tehdään sadonkorjuun jälkeen melko varhain, jotta leikkauspinnat ehtivät parantua ennen talven tuloa. Kevätleikkaus tehdään ennen silmujen puhkeamista.

Elo-syyskuussa pensaat lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella. Se parantaa karviaisen talvenkestoa ja parantaa ensi vuoden satoa.

Etsi