Hyppää sisältöön

Kompostointi kannattaa ja onnistuu ympäri vuoden

Kompostointi on ajankohtaista: vuonna 2024 biojätteen kierrätys tulee pakollisiksi taajama-alueilla koko Suomessa. Bloggaaja Hilla Stenlund kertoo kokemuksiaan kompostoinnista.

Moni on hankkimassa kompostoria kotipihalleen uudistuneen jätelain siivittämänä. Yli 10 000 asukkaan taajamissa jokaisen kiinteistön on kierrätettävä biojätteensä joko erilliskeräyksellä tai kompostoimalla viimeistään vuonna 2024. Hilla Stenlund perheineen on kompostoinut biojätettä jo useamman vuoden, mutta viime syksynä hän teki sähköisesti vaadittavan kompostointi-ilmoituksen kaupungille.

Milloin ja miten Hilla kiinnostui kompostoinnista?

Hilla hankki ensimmäisen kompostorin, kun perhe muutti kuusi vuotta sitten rivitaloasuntoon ja sai oman pihan.
– Veikkaan sen olevan melko luonnollinen tapa kiinnostua kompostoinnista.

Keittiöstä syntyvän biojätteen saa vietyä suoraan oman pihan kompostoriin. Samalla piha, kukkapenkit ja viljelylaatikot saavat vuosittain tarvitsemansa ravinteikkaan mullan.

”Sanoisin kompostointia winwin-hommaksi; pääsee eroon jätteestä ja saa muutettua sen ravinteikkaaksi mullaksi puutarhaan.”

Hilla Stenlund käyttämässä Kotikompostoria

Millainen kompostoija Hilla on?

– Olen panostanut Kekkilän laadukkaisiin kompostoreihin, jotka hoitavat kompostoinnin puolestani. Minun tehtävä on viedä kompostoriin viikoittain uutta biojätettä ja sitähän kyllä syntyy.

Hillan mielestä kompostointi on helppoa. Kun kompostoriin vie tasaisin väliajoin uutta biojätettä ja muistaa välillä kääntää massaa ja heittää mukaan kompostikuiviketta, pääsee niillä keinoin jo oikein hyvään lopputulokseen. Hilla kertoo, ettei hän ole seurannut kompostorin tarkkaa lämpötilaa, ja silti kompostori pöhisee onnellisena niin kesän helteillä kuin talven pakkasilla. Uusi biojäte pitää huolen, että kompostoitumisprosessi pysyy yllä.

”Jos epäilee kompostointia vaikeaksi hommaksi, niin vahvistan mielelläni sellaiset epäilyt turhiksi. Kompostori hoitaa kyllä homman ja tuottaa multa-ainesta puolestasi!”

Mihin kompostorin toiminta perustuu?

Kompostointi on biojätteen kierrätystä, jossa puutarhasta, keittiöstä ja mahdollisesti myös kuivikekäymälästä syntyvät ravinteet saadaan hyödynnettyä puutarhassa. Kompostorin toiminta perustuu pieneliöiden jätteitä hajottavaan toimintaan.

Kompostoitumisprosessi käynnistyy, kun sopivaa jätettä on riittävästi ja muut kompostoitumisen perusedellytykset täyttyvät. Kompostoitumisprosessi tarvitsee toimiakseen riittävästi hiilipitoista kuiva-ainetta (puutarhajäte) ja kosteaa, typpipitoista orgaanista ainesta (keittiön biojäte). Lisäksi tarvitaan riittävästi happea sekä sopiva kosteus ja lämpötila.

Kompostoitumisprosessi kuulostaa monimutkaisemmalta kuin onkaan. Hilla toteaa, että hänkin suurpiirteisenä kompostoijana on onnistunut vallan hyvin tuottamaan kompostorilla hyvää kompostiainesta ja sitä kautta multaa.

Voit lukea täältä kompostoitumisen vaiheista.

Silmämääräisesti nähden kompostorissa on meneillään erilaisten eliöiden kuhina, kun kannen avaa. Se kuuluu asiaan, eikä sitä ole syytä pelästyä. Kompostilla on oma multainen tuoksunsa, mutta jos se on liian voimakas, kompostimassa on todennäköisesti liian märkää ja kaipaa kuiviketta.

Millainen kompostori Hillan pihalla on?

– Kaikki kotitaloutemme biojäte menee tällä hetkellä oman pihan kompostoreihin. Kompostoitavaa syntyy runsaasti keittiöstä, joten olemme päätyneet käyttämään kahta kompostoria. Siten niiden tilavuus riittää koko vuodeksi.

Kesäaikaan kompostoria täytetään myös puutarhajätteellä. Lisäksi jokaisella täyttökerralla mukaan lisätään Komposti- ja huussikuiviketta, joka nopeuttaa kompostoitumisprosessia sekä estää hajuhaittoja. Kompostorin ollessa sopivan kuiva ja ilmava ei kompostoitava biojäte mätäne, vaan kompostoituu hajuttomasti kuten kuuluukin.

Uusin kompostori Hillan pihalla on Kekkilän Kotikompostori Harmaa 230L. Kotikompostori täyttää kotitalousjätteen kompostointiin soveltuvan kompostorin vaatimukset ja rekisteröidylle tuotteelle myönnetään 25 v:n runkotakuu, joten kysymys on pitkäikäisestä hyödykkeestä kotitalouden arkiseen käyttöön. Kansi ja luukku ovat kevyttä erikoissolumuovia. Kotikompostorissa on suuri tyhjennysluukku, joka lisää kompostorin käyttömukavuutta siinä vaiheessa, kun multaa tyhjennetään kompostorista puutarhaan.

Koska Hillan perheen käytössä yksi kompostori täyttyisi jo puolessa vuodessa, on pihalla Kotikompostorin lisäksi Kekkilän Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+, jossa on tilaa 310 litraa.

Kekkilä Kotikompostori ja Puutarha- ja mökkikompostori sijoitettuna pihamaalle

Miten Hilla sijoitti kompostorit, entä miten hän huoltaa niitä?

Kompostorit on sijoitettu autotallin taakse, pihan perälle. Ne haluttiin etäisyyden päähän terassista.

– Sijaintia voi miettiä myös tyhjennyksen kannalta. Komposti voi hyvin sijaita kasvimaan lähellä, jonne kompostia levitetään. Talvella meidän on tehtävä kompostorille lumeen polku, jotta biojätteen saa vietyä kompostoriin.

”Huollan kompostoria tarpeen mukaan. Kompostoituminen pysyy yllä, kun täytän kompostoria viikoittain.”

Keväällä tai syksyllä Hilla lisää kompostia lavakauluksiin katteeksi sekä kääntää ja möyhii jäljelle jäävää kompostoituvaa massaa. Samalla hän pesee kompostorin ulkoapäin puhtaaksi.

Hilla kertoo, että kompostorin hoitamista on sekin, kun biojätettä, kuiviketta ja puutarhajätettä kerrostetaan vuorotellen. Hän muistuttaa, että Kekkilän Komposti- ja huussikuivike sopii erityisen hyvin talousjätteiden kompostointiin, koska se kuohkeuttaa muuten kosteita ja tiiviitä jätekerroksia. Myös puutarhajäte, esimerkiksi kuiva heinä, lehdet sekä kuihtuneet ja kitketyt kasvit, on omiaan lisäämään kompostorin ilmavuutta.

Kuinka kauan kompostoituminen kestää? Entä miten kompostia hyödynnetään?

Hillan kokemuksen verran parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun biojätteet saavat muhia kompostorissa noin vuoden verran. Hän kertoo tyhjentäneensä kompostoria jo keväällä viljelylaatikoihin, vaikka viimeisiä jätteitä olisi laitettu sinne vasta sydäntalvella. Silloin kompostiaines ei ole vielä ehtinyt tekeytyä täysin valmiiksi.

Nyt Hillan puutarhassa on kaksi kompostoria juuri siitä syystä, että niissä riittää tilaa koko vuodeksi. Niiden lisäksi on vielä lehtikompostori puutarhan jätteitä varten. Sieltä voi välillä siirtää kompostoriin kasvijätettä kuivikkeeksi.

Valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa. Pieni määrä hajoamatonta jätettä ei haittaa sen käyttöä. Kypsä komposti muokataan maahan ja se käy lähes kaikille kasveille. Raaka-aineesta ja kypsyydestä riippuu, kuinka ravinteikasta kompostihumus on.

Kerros kompostia maan pinnalle levitettynä lannoittaa ja pitää maan elävänä.

Omaa valmista multaa saa sekoittamalla kompostia, Kekkilän Puutarhaturvetta ja  Leikkihiekkaa, kolmasosa kutakin. Seokseen voi lisätä kalkkia ja biohiiltä.

Puolikypsä komposti on ravinteikkaampaa ja lannoittaa voimakkaammin. Puolikypsä komposti estää rikkaruohojen kasvua, ylläpitää kosteutta ja houkuttelee maan kuntoa parantavia matoja. Kompostista on eniten hyötyä, kun sen levittää keväällä.

Lue täältä lisää valmiin kompostin käytöstä.

Kuvat: Hilla Stenlund

Teksti perustuu Hillan blogikirjoitukseen. Tutustu täällä koko blogiin. Instagramissa hänet löytää täältä: @hillasblog ja Facebookissa Hilla Stenlund -blogi.

 

Etsi