Hyppää sisältöön

Onnistu nurmikon kylvössä

Kukoistava nurmikko vaatii muutakin kuin siementen kylvämistä. Kun perehdyt nurmikon kasvupaikkavaatimuksiin ja huolehdit kastelusta, lannoituksesta ja hoidosta, kärsivällisyys palkitaan samettisella pihanurmella.

Kun nurmikon perustaminen suunnitellaan hyvin, vaivannäkö palkitaan.

Milloin siemenet kylvetään – ajoitus on tärkeä

Monen nuoren nurmikon kohtaloksi koituu keskikesän helteet. Kun kasvusto on vielä hentoa ja juuret pikkuruiset, nurmikko kuivuu ja kuolee herkästi. Voi olla, etteivät siemenet ehdi edes itää, sillä ne tarvitsevat jatkuvan kosteuden. Älä siis kylvä nurmikonsiemeniä helteiseen aikaan. älä edes alkukesällä, sillä nurmiheinät eivät ehdi varttua riittävästi, jos kesä-heinäkuussa onkin lämmintä.
Paras aika nurmikon perustamiseen on loppukesä ja alkusyksy eli elo-syyskuu. Ainakin Etelä-Suomessa nurmikon kasvu jatkuu pitkälle loppusyksyyn saakka, joten lisäkylvöjä voi tehdä hyvin myöhäänkin jopa lokakuussa.

Onnistu nurmikon kylvössä

Nurmen pohjatöihin kannattaa panostaa niin pohja kestää paremmin.

Tee pohjatyöt hyvin

Mikäli olet perustamassa nurmikkoaluetta alusta alkaen panosta pohjatyöhön. Tällöin tasaa kasvualusta, ota huomioon salaojitukset ja maan kaltevuudet. Uutta nurmea perustaessa multaa tarvitaan runsaasti, jopa 20 cm. Paikkauskylvössä riittää pari senttimetriä multaa ja Kivituhkaa tai Leikkihiekkaa maan tasoittamiseen.

Perustusvaiheessa on hyvä käyttää siemensekoitusta, joka sisältää myös yksivuotista raiheinää. Se suojaa hitaampia monivuotisia alkuvaiheessa ja vehreyttää nurmea. Seuraavana keväänä monivuotiset lajit kasvavat voimakkaampina. Monen lajin suosimisesta nurmikolla on hyötyä: jos jokin ei menesty, toiset ottavat sen paikan lajistossa.

Älä kylvä siemeniä liian lähelle puita ja pensaita, jotta leikkaamisesta ei tule mahdotonta haastetta eikä leikkuri kolhi puiden runkoja.

Tee näin kevyt nurmikkokylvö tai paikkauskylvö:

  1. Poista alueelta rikkaruohot. Mikäili paikkaat vanhaa nurmea, huonosti kasvavalta alueelta kannattaa myös haravoida pois kuivunutta sammalta ja ilmata tiivistynyt kasvualusta.
  2. Lisää kylvöalueelle Nurmikon hoitomultaa tai Puutarhamultaa muutaman sentin kerros.
  3. Levitä nurmisiemeniä ohjeenmukainen määrä ja tiivistä ne kiinni multaan esimerkiksi rautaharavalla.
  4. Haravoi multaa siemenien peitoksi ohuelti. Voit levittää multaa myös koko nurmikolle, jolloin nurmi elpyy.
  5. Muista kastelu! Mikäli sää on kuiva, kastele alue säännöllisesti, jotta maa pysyy tasaisen kosteana seuraavat 3-4 viikkoa.

Mikäli olet perustamassa nurmikkoa alunta alkaen kokonaan, tutustu Viherrakentamisen artikkeliimme Nurmikon perustamisesta.

Muista kastelu

Vastakylvetty nurmi tarvitsee jatkuvaa kastelua noin 3-4 viikon ajan. Kerran kuivuttuaan hento verso ei viherry uudelleen.

Moni kauhisteleekin nurmikon vaatiman kastelun määrää. Hyvin juurtunut, vanhempi nurmikasvusto kestää kuivuutta paremmin ja toipuu, vaikka kulottuisi ajoittain.

Tuore nurmi

Tuore nurmi voi olla vielä harvaa, mutta kärsivällisyys palkitaan.

Vehreä nurmikko vaatii kärsivällisyyttä

Nurmikkosi ei välttämättä ole epäonnistunut, vaikka se näyttäisi kituvan vielä pitkään perustamisen jälkeen. Nurmikon hyvä kasvuunlähtö kestää usein muutaman vuoden – sen jälkeen hoito helpottuu.

Helposti ajatellaan, että runsas lannoitus saa nuoren nurmikon rehottamaan. Älä kuitenkaan lannoita tuoretta nurmikkoa heti, sillä se estää siementen itämistä ja kuivattaa nuoren oraan. Hyvä aika kalkita ja lannoitta uusi nurmi, on vasta seuraavana keväänä. Kalkitukseen sopii Rakeinen kalkki ja lannoitukseen Nurmikkolannoite PLUS+.

Leikkaaminen tuuheuttaa nurmikkoa. Leikkaa nurmikko ensimmäisen kerran sen ollessa noin 10 cm korkea. Nurmikon voi antaa välillä kasvaa kukkivaksi ja leikata vasta kukinnan jälkeen. Tällä tavoin se siementää itse ja uusiutuu luonnollisesti. Nurmikko kestää kuivuutta paremmin, kun sitä ei kuumimpaan aikaan leikata aivan lyhyeksi.

Helpot vinkit vihreälle nurmikolle osa 5 Miten hoidan nurmikkoa kesällä

Nurmikon leikkuu tuuheuttaa nurmea, mutta tätä ei kannata tehdä liian tuoreelle nurmelle tai kuumina kausina.

Ehkä sittenkin niitty?

Nurmikolla on paikkansa esimerkiksi leikki- tai pelialueena. Nurmikko halutaan usein siksi, että sen ajatellaan olevan helppohoitoinen. Sitä se ei täysin ole. Perustamisen jälkeen myös vanha nurmikko tarvitsee huoltamista, jossain vaiheessa usein jopa täydellisen kunnostuksen. Kalkitsemalla, lannoittamalla, poistamalla sammalta Nurmikon Sammalsyöjä PLUS+:lla, lisäämällä Nurmikon hoitomultaa sekä ilmaamalla vanhakin nurmikko voidaan saada elpymään.

Jos taas kaipaat helppohoitoisuutta, harkitse muita vaihtoehtoja:

Hankalille kasvupaikoille, kuten paahteisille rinteille tai puutarhan varjoisimpiin sopukoihin nurmikkoa ei kannata perustaa. Valitse jotain muuta – katteita, olosuhteisiin sopivia maanpeitekasveja. Niittykin voi olla hyvä vaihtoehto.

Useat ”rikkaruohot” ovat kauniita sellaisenaan. Esimerkiksi pihasaunio ja piharatamo kasvavat poluilla, paikoissa, joissa maa on liian tiivis nurmiheinille.

Myös sammal voi olla kaunis pihan elementti. Nurmikon sammaloituminen kertoo, että olosuhteet nurmikolle eivät ole otolliset. Se kasvaa siellä, missä nurmiheinät eivät pärjää. Silloin tarvitaan joko alueen muokkausta tai jokin paikkaan parempi sopiva vaihtoehto. Jotkut kuitenkin pitävät sammaleisestä pihasta sellaisenaan.

Niitty

 

Etsi