Hyppää sisältöön

Vehreä joulukranssi havuista

Kranssit ovat kauniita koristeita ja kuuluvat ehdottomasti jouluun. Niiden tekeminen on myös hauskaa puuhaa. Katso vinkit, miten vehreä joulukranssi onnistuu helposti.

Sido vehreä joulukranssi erilaisista havuista

Kranssit kuuluvat ehdottomasti jouluun. Ota hetki itsellesi ja nauti tekemisen ja kranssin sitomisen ilosta. Puutarhasta voi käyttää runsaasti erilaisia kasveja kranssin teossa, joten leikkaa rohkeasti  erilaisia havuja tai käy kukkakaupan kautta hakemassa mieleisiä oksia kranssin koristeeksi.

Joulukranssi havukranssi puutarhasta

Tervetuloa joulu ja havukranssien aika! Havukranssi pysyy hyvänä koko talven. Joulun koristeet voi poistaa ja muuntaa havukranssin joulun jälkeen talvikranssiksi esimerkiksi vedestä jäädytetyillä koristeilla.

Puutarhan havukasveista voit huoletta leikata erityisesti marjakuusta, tuijaa ja tuiviota, jotka toipuvat nopeasti leikkauksista. Myös hernesypressistä, katajista, kuusista ja männyistä voi leikata oksia kranssimateriaaliksi, mutta leikkauskohta kannattaa valita haaroittuneen kohdan jälkeen tai huomaamattomasta paikasta. Varo leikkaamasta puuvartisiin kasveihin tappeja tai yhtä kohtaa kaljuksi. Saksi pieniä vihreitä oksia siis sieltä täältä. Joskus isoksi kasvaneista havukasveista voi olla hyvä poistaa mieluummin yksi kokonainen iso oksa, josta riittää materiaalia reilusti. Leikkaa terävillä oksasaksilla, jotta leikkauspinnasta tulee mahdollisimman siisti. Syysmyrskyjen jälkeen voi pihamaalta tai metsäretkiltä löytyä sopivia oksia ihan ilman leikkaamattakin.

Joulukranssi hernesypressi

Hernesypressi ’Boulevard’ voi yllättää kasvulla ja siitä voikin leikata sieltä täältä vihreitä oksia kranssimateriaaliksi.

Havukranssi joulukuusi

Joulukuusi on perinteinen kranssivaihtoehto, mutta kuusenhavukranssit kannattaa säilyttää ulkotiloissa.

Joulukranssi hibatuija

Hibatuija kasvaa kookkaaksi ja leveäksi. Sen näyttävät oksat ovat kauniita kransseissa ja kukka-asetelmissa.

Rauhallinen joulukranssi havuista

Leikkaa oksat oksasaksilla, kerää ne koriin ja siisti oksia tarvittaessa. Vihreistä havuista syntyy rauhallinen joulukranssi.

Havukransseihin voi hyvin yhdistää myös talventörröttäjiä ja lehdettömiä koristepensaiden oksia, kuten esimerkiksi siroja angervoja tai koivunrisua.  Myös vihreät mustikanversot sopivat havujen kaveriksi. Jos kaipaat kukkia kranssin koristeeksi, löytyy kukkakauppojen valikoimista kauniisti jäätyviä sipulikukkia kuten tulppaania ja hyasinttia tai tuoksua tuovia eukalyptuksia.

Joulukranssi karstaohdake

Karstaohdakkeen komeasti kuivuneet siemenkodat sopivat kranssien yksityiskohdaksi. Varo varren teräviä piikkejä.

Kävyt koristeena askartelussa

Kerää käpyjä syksyn lumettomana aikana, jotta askarteluvarastoissa riittää materiaaleja.

Kranssipohjan sitominen

Kranssipohjan voi sitoa itse pitkistä ja taipuisista pajun- tai pihlajan vitsoista. Myös juurivesoja kasvattavien kirsikoiden ja luumujen alta voi löytyä sopivia leikattavia oksanpiiskoja. Pohjavitsaksia voi pehmitellä peukaloiden ja etusormien välissä taipuisimmiksi. Jäykät oksat voivat pohjaa sitoessa katketa. Ota pari vitsaa käteen ja kieputa niitä toistensa lomaan ja taivuta vitsat renkaaksi. Lisää jatkeeksi kolmas oksanvitsa. Jatka vitsojen lisäämistä renkaaseen, kunnes paksuus on sopiva. Jos oksat eivät pysy napakasti renkaana, voit tukevoittaa kranssipohjaa rautalankaisella puolalangalla.

Havukranssiin tarvitset:

kranssipohjan
oksasakset
havunoksia, eukalyptusta tai muita oksia
myrttilankaa tai puolalankaa eli ohutta rautalankaa
sivuleikkurit metallilangan katkaisuun
nauhaa

Tee näin:

1. Leikkaa kranssiin sidottavia havuja pieniksi. Kun käytät ja vaihtelet sidonnassa erilaisia havuja, saat vihreään kranssiin vaihtelua.

Monilajinen havukranssi

Yhdistä monilajiseen havukranssiin mielenkiinnoksi esimerkiksi sini-, kääpiö- ja tarhakatajaa, tuijaa, hibatuijaa ja tuiviota. Myös eukalyptuksen oksat ja hernesypressi ’Boulevard’ on kaunis lisä kranssissa.

2. Sido ensimmäisen havun päähän rautalangan pää kiinni, aseta havu kranssirenkaalle ja kieputa lankapuola renkaan ympäri kerran tai pari. Voit lisätä havunoksia pienenä nippuna tai yksittäin, niiden koosta riippuen.

Joulukrassi havukranssi ohjeet

Lisää havunippuja kranssipohjaan myrtti- tai puolalangan avulla. Myrttilanka on ohuempaa ja helpompi käsitellä.

3. Lisää seuraava havu hieman viistoon edelliseen nähden. Oksaniput kannattaa sitoa vuorotellen renkaan sisäpuolelle päin, renkaan suuntaisena ja renkaasta ulospäin. Näin kranssista tulee tasaisen vihreä ja muhkea. Jatka havujen lisäämistä, kunnes kranssirengas on täynnä. Voit myös peittää puolet pohjasta keveämmäksi puolikranssiksi.

Ohjeet joulukranssi

Jatka oksien lisäämistä kranssipohjaan. Täytä pohja puolittain puolikranssiksi tai kokonaan muhkeaksi havujen peittämäksi renkaaksi.

4. Päättele metallilangan pää ”ompelemalla” langan loppupää havujen joukkoon. Tee tarvittaessa paksummasta metallilangasta tai narusta ripustuslenkki. Sido nauha koristeeksi. Ripusta kranssi oveen ja toivota joulu tervetulleeksi.

Joulukranssi ripustettuna oveen

Havukranssi pysyy ulkona hyvänä pitkään. Monet havut kuivuvat myös kauniisti eivätkä varise, joten havukranssin voi myös sitoa sisätilojen koristeeksi. Sen sijaan kuusi varistaa tunnetusti neulasia kuivuttuaan.

Vinkki! Jos haluat tehdä vihreän kranssin sisälle, käytä marjakuusta, tuiviota, tuijaa ja mäntyä, jotka eivät kuivuessaan varise. Myös katajan neulaset pysyvät hyvin kiinni kuivuttuaan.

 

Teksti ja kuvausjärjestelyt: Johanna Vireaho

Kuvat: Hanna Marttinen

Etsi