5 vinkkiä vihannesten viljelyyn

Oman ruoan kasvattaminen on palkitsevaa ja kokemusten karttuessa jatkuvasti helpompaa. Eri kasvit vaativat alkuperästään johtuen erilaiset olosuhteet kukoistaakseen – samassa paikassa ei kannata yrittää kasvattaa kaikkea. Tässä viisi vinkkiä, joilla onnistut haastavampienkin vihannesten viljelyssä.

5 vinkkiä vihannesten viljelyyn

Kukkakaali

Kukkakaalin viljelyn vaikeus johtuu ennen kaikkea kasvin runsaasta vedentarpeesta. Tämä on hyvä muistaa etenkin kuivien kesien aikana. Runsas lisäkastelu onkin enemmän kuin tervetullutta pitämään kasvualusta kosteana koko kasvukauden ajan.

Kukkakaalit ovat varsinaisia ahmatteja ja runsaan veden lisäksi ne pitävät typpipitoisesta lannoitteesta. Ravinteiden saannin on hyvä olla tasaista, jotta kasvu jatkuu häiriöittä.

Kylvä yksittäiset siemenet maaliskuussa Kylvömullalla täytettyihin kylvölaatikoihin tai ruukkuihin. Kun hallayöt ovat ohi, siirrä taimet ulos. Niitä on hyvä karaista ennen istuttamista, jolloin ne jatkavat kasvuaan, eivätkä jää kasvamaan kituliaasti eli juromaan. Muista, että maa on hyvä lannoittaa keväällä ennen istuttamista. Kaalikasveille on hyvä lisätä myös reilusti Puutarhakalkkia, minkä lisäksi kasvupaikkaa tulisi vaihtaa vuosittain. Muista kastella hyvin ja kitkeä rikkaruohot, etteivät ne vie kasvuvoimaa.

Bataatti kannattaa istuttaa ravinteikkaaseen, runsaasti typpeä sisältävään kasvualustaan.