Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Hyasinttipapu

(Hjälmböna)

Lablab purpureus

Hyasinttipapu Lablab purpureus kekkilä

Hyasinttipapu on yksivuotinen köynnös, jota käytetään sekä kesäkukkana että hyötykasvina. Hyasinttipavun tuoksuvat, koristeelliset kukat ovat roosaliilan väriset ja niistä kehittyy myöhemmin tumman purppuranväriset palot. Pavun tapaan hyasinttipapu kasvaa nopeasti ja helposti reheväksi seinämäksi.

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-300 cm

Värit:

Ruusunpunainen Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Hyasinttipapu Lablab purpureus kekkilä

Hyasinttipapu on peräisin Afrikasta ja sitä viljellään paljon trooppisilla vyöhykkeillä.

Köynnös kasvaa 2-3 metriä korkeaksi. Versot ja lehtisuonet ovat purppuranpunaiset, lehdet vihreät. Lehti koostuu kolmesta lehdykästä. Lehdistö on rehevä ja kasvaa peittäväksi. Hyasinttipapu kukkii heinä-syyskuussa. Loppukesällä hyasinttipapu kasvattaa purppuraiset palot, joiden sisällä on siemenet.

Nuoret pavut ovat syötäviä, mutta niitä tulee keittää 30 minuuttia, jotta haitalliset aineet pilkkoutuvat. Kukkia voi ripotella salaattiin sellaisenaan. Lehtiä voi käyttää pinaatin tapaan höyrytettynä.

Alkuperänsä mukaisesti hyasinttipapu viihtyy valoisassa, suojaisassa ja lämpimässä kasvupaikassa. Kasvualustan tulee olla ravinteikas ja läpäisevä. Ruukkuviljelyyn sopii Kekkilä luonnonmukainen  Ruukkuviljelymulta tai Kekkilä Kesäkukkamulta. Istutusastioiden pohjalle laitetaan kerros Kekkilä Ruukkusoraa läpäisevyyden takaamiseksi.

Maahan istutettaessa kasvualusta kunnostetaan Kekkilä Puutarhakalkilla, Kekkilä Puutarhamullalla ja esimerkiksi Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella.

Taimet istutetaan 30 cm välein.

Hyasinttipavun siemenet kylvetään sisälle esikasvatukseen Kekkilä Kylvö- tai Taimimultaan huhti-toukokuun vaihteessa.

Siemeniä kannattaa liottaa pari tuntia ennen kylvöä. Siemenet itävät lämpimässä paikassa, hyvä lämpö on noin +22°C. Kylvös pidetään kosteana ja se peitetään muovilla.

Taimettumisen jälkeen ruukut siirretään valoisaan ja viileämpään venymisen estämiseksi. Taimet siirretään suurempaan ruukkuun tarvittaessa. Ulos hyasinttipapu istutetaan vasta hallojen mentyä. Jos kylvetään suoraan ulos, se kannattaa tehdä vasta toukokuussa-kesäkuun alussa maan lämmettyä. Tällöin kukinta voi jäädä myöhäiseksi, etenkin jos kesä ei ole aurinkoinen ja lämmin.

Taimet istutetaan 30 cm välein. Taimien riviväli on myös 30 cm. Tarvittaessa viileinä öinä taimet suojataan harsolla, jotta kasvu ei häiriinny tai viivästy kylmästä.

Hyasinttipapua kastellaan tasaisesti, sillä se viihtyy kosteassa. Kasteluveden mukana annetaan Kekkilä Kastelulannoitetta. Rehevä ja nopea kasvu vaatii kunnon kastelua ja lannoitus

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.