Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Karviainen

(Krusbär )

Ribes Uva-crispa-ryhmä

Karviainen Ribes Uva-crispa

Karviainen on herukoiden sukuun kuuluva marjapensas. Lajikkeesta riippuen marjat voivat olla keltaisia, kellanvihreitä tai punaisia. Karviaispensas selviää vähällä hoidolla ja tuottaa säännöllisesti runsaan sadon.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Karviainen Ribes Uva-crispa

Karviainen on 0,5-1 metriä korkea pensas. Varret ovat piikikkäitä. Lehdet ovat melko pieniä 3-liuskaisia ja hammaslaitaisia. Karviainen kukkii touko-kesäkuussa pienin punertavin tai kellanvihrein kukin. Karviainen on hidaskasvuinen ja pitkäikäinen

Karviainen on kestävä marjapensas. Vanhoja, hyviä lajikkeita ovat ’Hinnonmäen Keltainen’ ja ’Lepaan Punainen’. Ne molemmat menestyvät kasvuvyöhykkeillä I-V.

Kasvupaikan suhteen karviainen on vaatelias. Se tarvitsee valoisan paikan ja kuohkean, syvämultaisen, ravinteikkaan ja läpäisevän maan. Jäykässä savimaassa kasvu on kituliasta ja pensaat herkkiä kasvitaudeille. Liian hiekkapitoisessa maassa marjat saattavat varista raakoina.

Karviaisille sopiva kasvualusta on Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Savi-ja hiekkamaita voidaan parantaa lisäämällä kasvualustaan Kekkilä Puutarhaturvetta. Savimaahan lisätään myös Kekkilä Leikkihiekkaa tai soraa. Karviaisen istutusväli on 200cm, aidanteessa 100cm.

Karviaispensaiden juuristoalueelle leviää herkästi rikkakasveja, sillä karviaisen pienet lehdet eivät varjosta sitä tarpeeksi. Jos rikkakasvit valtaavat kasvualustan, pensaan tyvisilmut eivät saa tarpeeksi valoa ja sen kasvu tyrehtyy. Rikkakasvit kitketään huolella istutusvaiheessa. Kun pensas on istutettu, sen juurelle levitetään Kekkilä Puutarhakatetta tai Kekkilä Kuorikatetta. Kate pitää rikkaruohot kurissa ja edistää kasvuunlähtöä, kun kosteus pysyy kasvin juurilla.

Keväisin karviasta lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella ja kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla.

Karviaista ei tarvitse leikata joka vuosi. Hoitoleikkaukset aloitetaan vasta kun pensaassa on noin 15 pääversoa. Hoitoleikatessa poistetaan keväällä 2-3 vanhinta oksaa maatamyöten. Tämä toistetaan parin vuoden välein.

Elokuun alussa annetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta. Se auttaa pensasta talvehtimaan ja parantaa seuraavan vuoden satoa.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.