Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Peruna

(Potatis )

Solanum tuberosum

Peruna Solanum tuberosum Kekkilä+Perunalannoite+luonnonmukainen+perunat+Kekkilä+kasvatusäkki Peruna Solanum tuberosum, ämpärissä Peruna Solanum tuberosum, kasassa Peruna Solanum tuberosum, istutus

Peruna on yksi eniten käytetyistä ravintokasveista. Perunakasvi on kooltaan pieni, mutta suurilehtinen. Perunaa on helppo viljellä kotipuutarhan kasvimaalla ja kesän omat varhaisperunat voi kasvattaa pienelläkin alalla, Viljelylaatikossa tai ruukussa.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-70 cm

Värit:

Ruusunpunainen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Peruna Solanum tuberosum Kekkilä+Perunalannoite+luonnonmukainen+perunat+Kekkilä+kasvatusäkki Peruna Solanum tuberosum, ämpärissä Peruna Solanum tuberosum, kasassa Peruna Solanum tuberosum, istutus

Peruna kuuluu koisokasveihin. Peruna on rehevä, pehmeälehtinen kasvi. Sen kukat ovat usein valkoisia, joillakin lajeilla punertavia tai sinertäviä. Kukista kehittyy syksyllä vihreitä marjoja, jotka eivät kuitenkaan kelpaa syötäviksi. Perunat ovat kasvin maanalaisiin varsiin kehittyviä mukuloita, jonne kasvi siirtää vararavintoa kesän aikana.

Perunalajikkeet on ryhmitelty kiinteämaltoisiin perunoihin, yleisperunoihin ja jauhoisiin perunoihin. Useimmiten perunan kuori on ruskea tai keltainen, mutta se voi olla myös violetti, punainen tai vaaleanpunainen. Aikaiset lajikkeet, kuten ’Timo’ , ’Annabelle’, ’Colomba’ ja ’Siikli’, tuottavat syötävän kokoisia perunoita 60-70 vuorokaudessa. Myöhäisemmät lajikkeet istutetaan toukokuussa ja sato korjataan syyskuun lopussa. Terveitä ja hyviä lajikkeita kotipuutarhaan ovat esim. ’Noblesse’, ’Matilda’, ’Suvi’, ’Venla’, ’Idole’ ja ’Nicola’. Erikoisemmat maatiaislajikkeet, kuten violetti ’Blue Congo’ ja , ovat myös kokeilemisen arvoisia.

Peruna viihtyy valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Maan tulee olla hyvin muokattu, läpäisevä, ilmava ja hiekansekainen multamaa. Peruna menestyy melko happamissa maissa. Peruna on arka hallalle ja vaativa veden suhteen. Se ei pidä märästä maasta, mutta tuottaa rupisia ja pieniä perunoita kuivassa maassa.

Perunamaa muokataan vähintään 15 cm syvyydeltä. Muokatessa maata parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla ja Kekkilä Perunalannoitteella. Viljelylaatikoissa ja ruukuissa käytetään myös samoja tai Kekkilä Luonnonmukaista puutarhamultaa ja Kekkilä Perunalannoitetta. Perunat istutetaan n. 5 cm syvyyteen, lajikkeesta kasvatusäkkiriippuen 25-35 cm välein.

Varhaisperuna- tai pieni perunamaa on helppo perustaa viljelylaatikkoon, parvekkeelle suureen ruukkuun tai Kekkilä luonnonmukaiseen Kasvatusäkkiin. Perunat voi istuttaa ruukkuun hieman tiheämpään kuin avomaalle. Ruukkujen pohjalle laitetaan kerros Kekkilä Ruukkusoraa. Ruukku täytetään vain puoleenväliin tulevien multausten vuoksi. Perunat istutetaan ruukuissa hieman eri tasoille niin, etteivät ne kosketa toisiaan.

Perunan esikasvatus nopeuttaa satoa. Huoneenlämmössä idätys kestää 2-3 viikkoa.

Perunan voi istuttaa heti, kun maa on kuivunut muokkauskuntoon. Varhaisperunat voi istuttaa toukokuun vaihteessa, jolloin satoa saadaan juhannukseksi. Jos kevään viimeisiä hallaöitä voi esiintyy vielä kesäkuun alussa, perunanvarsien päälle levitetään suojaava harso yön ajaksi.

Perunoiden annetaan taimettua kunnolla. Kasvustot mullataan vetämällä riviväleistä multaa varsien peitoksi, kun kasvusto on 15–20 cm korkea. Multaamisella mukulatuotanto saa tilaa, sillä liian pinnassa kasvavat mukulat vihertyvät. Myöhemmin mullataan toistamiseen. Ruukku- ja laatikkoviljelyssä ruukkua täytetään mullalla kasvun edetessä.

Perunapenkki pidetään tasaisen kosteana koko kasvukauden. Kuivina kausina kastellaan, muuten peruna pärjää maahan istutettuna hyvin itsekseen. Ruukkuviljelyssä perunaa kastellaan säännöllisesti ja lannoittaakin kannataa esimerkiksi kasteluveteen sekoitettavalla Kekkilä Kasviravinteella.

Kesäkäyttöön perunoita voi korjata heti, kun mukulat ovat sopivan kokoisia. Kun kasvusto taantuu (yleensä kukinnan jälkeen), varret poistetaan. Sato korjataan 10 –14 vrk varsiston poistosta. Perunoiden annetaan kuivahtaa ennen varastointia ja varaston lämpötila lasketaan hitaasti +4–6 asteeseen. Perunat säilyvät hyvin Kekkilä Luonnonturpeeseen varastoituna. Syksyllä Luonnonturve ja perunat ladotaan kerroksittain laatikkoon. Luonnonturve säilyttää juuresten tuoreuden ja ehkäisee varastotautien leviämistä. Kellarissa ilma on usein liian kuivaa juureksille, jolloin kannellisessa säilytyslaatikossa saadaan säilytettyä oikea kosteus turpeen avulla.

Etsi