Hyppää sisältöön
Perennat

Punatähkä

(Rosenstavssläktet)

Liatris spicata

Punatähkä Liatris spicata

Punatähkä on kaunis, pystykasvuinen ja korkeahko, helppohoitoinen perenna. Se kukkii runsaasti heinä-elokuussa vahvoin, purppuranpunaisin, sinivioletein tai valkoisin tähkäkukinnoin, jotka keräävät ympärilleen perhosia ja kimalaisia.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-90 cm

Värit:

Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Punatähkä Liatris spicata

Kasvi kasvattaa vahvavartisen, heinämäisen, 40-90 cm korkean kasvuston. Tummanvihreät, tasasoukat, nahkeat lehdet kasvavat ruusukkeina. Lehdet peittävät varsia kukintoihin asti. Pulloharjamaiset kukat avautuvat ensin tähkän yläosasta. Se on erinomainen ja kestävä peruskasvi kivikkopuutarhoihin ja perennaryhmiin. Sen pysty ja selkeä kasvutapa on helppo yhdistää muihin ryhmän kasveihin.

Aurinkoisten ja paahteisten paikkojen perenna. Ne viihtyvät syvämultaisessa, kalkitussa ja ravinteikkaassa, mielellään runsaasti hiekkaa sisältävässä maassa. Maan tulisi olla vettä läpäisevää, sillä märässä maassa se ei viihdy eikä talvehdi kunnolla. Kasvit istutetaan Kekkilä Puutarhamultaan tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 30 cm.

Se hyötyy reilusta lannoituksesta. Keväisin sen juurakoiden ympärille levitetään Kekkilä Puutarhamultaa tai Kekkilä Perenna- ja ruusumultaa. Kasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kasvia kastellaan kuivina kausina, mutta märkyys on juuristolle tuhoisaa. Heinäkuun alussa kasville annetaan hoitolannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella. Loppukesällä tai alkusyksyllä annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ auttaa kasvia talvehtimaan ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa.

Sen mukulainen juurakko maistuu myyrille, joten se kannattaa suojata niiltä.

Jämäkkävartisena punatähkä ei yleensä vaadi tukemista. Kukkineet versot poistetaan uusien tieltä.

Sitä lisätään keväällä mukuloista, jakamalla tai siemenistä. Mukulat istutetaan noin n. 5 cm:n syvyyteen, 10-15 cm välein. Kasvustot jaetaan viiden vuoden välein, jotta ne säilyisivät elinvoimaisina. Kasvi on vaikea siirtää paalujuurensa takia.

Kasvustot suojataan Pohjois-Suomessa talveksi Kekkilä Talvisuojalla tai havuilla.

Erinomainen leikkokukka. Maljakkoon tähkät leikataan, kun kukat ovat avautuneet 5 cm matkalta.

Etsi