Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Ruusukaali

(Brysselkål)

Brassica oleracea var. gemmifera

Ruusukaali Brassica oleracea var. gemmifera

Ruusukaali eli brysselinkaali on Belgiasta kotoisin oleva kaalin muunnos. Ruusukaalin syötävä ruusuke on pieni, 2–4 cm, ja muistuttaa pikkuruista kaalinkerää. Kasvi kasvaa korkeutta 80 cm, pieniä sivuversokerät muodostuvat pitkin vartta lehtihankoihin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

80 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ruusukaali Brassica oleracea var. gemmifera

Ruusukaali sisältää huomattavan paljon C-vitamiinia. Voimakkaan makuinen ruusukaali on höyrytettynä hyvä lisäke moniin ruokiin. Se käy myös piirakoihin, keittoihin ja paistoksiin. Ruusukaalista on olemassa myös violetinpunainen lajike.

Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla syvämultaisessa maassa. Kasvualusta voi olla myös savensekaista. Kasvimaata parannetaan keväällä muokkaamalla vanhan maan joukkoon tuoretta Kekkilä Puutarhamultaa, Kekkilä Puutarhakalkkia ja Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta.

Taimet istutetaan 50–60 sentin etäisyydelle toisistaan.

Ruusukaalin eli brysselinkaalin kasvattaminen on melko haasteellista, satoa ei aina ehdi valmistua kasvukauden kuluessa. Taimet voi esikasvattaa siemenistä tai istuttaa taimimyymälöistä ostetuista valmiista taimista. Siemenet kylvetään Kekkilä Kylvömultaan huhtikuussa.

Kesäkuun alkupuolella karaistut taimet istutetaan aurinkoiselle paikalle syvämultaiseen maahan. Ravinnetäydennystä kaalimaa tarvitsee yleensä vain kerran istuttamisen jälkeen. Typpipitoista lannoitetta annetaan melko niukasti, sillä liian typen seurauksena kerät jäävät löyhiksi.

Kaaleja kastellaan säännöllisesti ja kitketään rikkaruohot. Taimet saattavat vaatia multauksen myöhemmin kesällä, jotta kerien kuormittamat pitkät varret pysyvät pystyssä.

Varsi latvotaan loppukesällä, kun kerät ovat 1-2 cm kokoisia. Latvominen aikaistaa sadon valmistumista ja tasaa kerien kokoa. Alimpia lehtiä poistetaan kuihtumisen myötä.

Sadonkorjuuaika on syyskuusta alkaen aina pakkasten tuloon asti. Voi korjata alhaalta ylöspäin sitä mukaan, kun niitä valmistuu. Maku on parhaimmillaan muutaman pakkasyön jälkeen. Pikkukerät pakastetaan ryöpättynä.

Etsi