Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Savoijinkaali

(Savoykål)

Brassica oleracea Sabauda-ryhmä

Savoijinkaali Brassica oleracea Sabauda

Savoijinkaali eli kurttukaali on tavallisen keräkaalin näköinen, mutta sen kerä on löyhempi ja lehdet ovat voimakkaasti poimuttuneet, kurttuiset. Päällimmäiset lehdet ovat sinertävän tummanvihreät, sisimmät kellanvaaleat.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Savoijinkaali Brassica oleracea Sabauda

Savoijinkaalin uloimmat, tummanvihreät, poimuiset lehdet rullautuvat usein ulospäin. Lehtien poimut muodostuvat, kun lehtilavan eri osat kasvavat erilaisilla kasvunopeuksilla. Savoijinkaali on erittäin koristeellinen. Se voi kasvaa hyvinkin suureksi, mutta on kevyt.

Savoijinkaalin maku on mieto, hieman pähkinään vivahtava. Savoijinkaalissa on runsaasti A-vitamiinia. Se on ravintopitoisuudeltaan arvokkaampi kuin keräkaali. Sitä käytetään keräkaalin tavoin, varsinkin salaatteihin ja koristeluun. Savoijinkaali on yksi helpoimmin viljeltävistä kaalilajikkeista. Se viihtyy kevyemmässäkin maaperässä ja koristeellisuutensa vuoksi kaunis kaalilaji sopii viljeltäväksi pienemmissä Kekkilä Viljelylaatikoihin perustetuissa keittiöpuutarhoissa.

Savoijinkaali kasvaa aurinkoisella, avoimella ja valoisalla kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla voimakas, kuohkea ja hyvin kalkittu maa. Kaalimaan ph on hyvä olla tasolla 7.0-7.5, sillä silloin ei ole vaaraa kaaleja vaivaavasta möhöjuuresta. Maaperää kunnostetaan muokkaamalla maan joukkoon Puutarhamultaa, Puutarhaturvetta ja Puutarhakalkkia. Istutusväli on 45-60 cm.

Kaalimaa kunnostetaan kalkitsemalla Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittamalla kasvualustaa Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Puutarhalannoitteella.

Savoijinkaalin taimet istutetaan avomaalle touko-kesäkuussa 45-60 cm välein. Maata harataan varovasti, sillä juuristo vioittuu herkästi. Istutettaessa alimmat lehdet jätetään maanpinnan tasolle. Multa tiivistetään ja kastellaan. Taimet suojataan harsolla tuholaisilta. Jatkossa poistetaan rikkaruohot ja kastellaan poutasäällä. Kesä-heinäkuussa lannoitetaan Kekkilä Kastelulannoitteella 2-3 kertaa.

Savoijinkaalin taimet voidaan ostaa valmiina tai ne voidaan kylvää itse. Siemenet kylvetään Kekkilä Kylvömultaan huhtikuussa 1-2cm välein. Taimet koulitaan puhtaaseen Kekkilä Puutarhaturpeeseen taimipoltteen ehkäisemiseksi. Taimet karaistaan viileässä ja valoisassa. Ne siirretään avomaalle, kun ne ovat 10-20 cm mittaisia ja lämmin sää on vakiintunut.

Savoijinkaalin sato voidaan korjata elo-syyskuussa, kun sen pää muuttuu läpikuultavaksi. Savoijinkaalia voidaan varastoida syksyllä maksimissaan parin kuukauden ajan.

Etsi