Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Tilli

(Dill)

Anethum graveolens

Tilli Anethum graveolens, läheltä Tilli Anethum graveolens Tilli Anethum graveolens, lähikuva

Raikkaan tuoksuinen, pehmeän aromaattinen tilli on yksi vanhimmista ja tutuimmista maustekasveista Suomessa. Pohjoisen viileässä ja valoisassa kesässä tilliin kehittyy erityisen hieno aromi. Tilliä kasvatetaan sekä lehti- että kruunutillinä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

20-100 cm cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Tilli Anethum graveolens, läheltä Tilli Anethum graveolens Tilli Anethum graveolens, lähikuva

Tilli on yksivuotinen Aasiasta kotoisin sarjakukkaisten heimoon kuuluva ruohokasvi, jota kasvaa luonnonvaraisena Välimeren ympäristössä. Tilli kasvaa lajikkeesta riippuen 20-100 cm korkeaksi. Kasvista voidaan hyödyntää sekä lehdet, kukat että hedelmät.

Tilliä käytetään mausteena tuoreena, kuivattuna ja pakastettuna. Tilliä käytetään pääasiassa kalan mausteena, rapujen kanssa sekä keitettyjen perunoiden mausteena. Kukintoja ja siemeniä käytetään mm. säilykkeiden mausteena.

Tilli tarvitsee nopeasti lämpiävän kasvupaikan, jossa on multava, pehmeä, kostea ja runsasravinteinen kasvualusta. Liika typpilannoitus heikentää kuitenkin tillin aromia. Suorasta auringonvalosta se ei pidä ja paahteessa se kellastuu. Kuivuus ja kuumuus nopeuttavat kukkimista, jolloin lehtisato pienenee.

Savimailla taimettuminen voi olla epätasaista. Tilli kylvetään Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella ja Kekkilä Puutarhakalkilla kunnostettuun kasvualustaan.

Tilliä voi kasvattaa sekä avomaalla että ruukussa. Yleensä tillit kasvatetaan siemenistä kylvämällä ne suoraan avomaalle, mutta puutarhamyymälöistä saa myös valmiita taimia, jolloin satoa päästää korjaamaan aikaisemmin. Tillin siemenet kylvetään aikaisin keväällä 1-2 cm syvyyteen avomaalle lämpimälle ja tuulensuojaiselle paikalle.

Alin itämislämpötila on 5 astetta. Itämisaika on 14-20 vrk. Uusintakylvöjä tehdään parin viikon välein kolme-neljä kertaa heinäkuulle asti.

Kuivina kausina tillin kastelu on tärkeää. Maanpinnan kattaminen auttaa pitämään sopivaa kosteutta yllä. Taimet lannoitetaan kasteluveden mukana Kekkilä Kastelulannoitteella, kun ne ovat noin 15 cm mittaisia.

Lehtitillin pikkutaimia voi poimia juurineen jo kuukauden kuluttua kylvöstä. Samalla hoituu liian tiheän rivin harventaminen. Lehtitilli on korjuuvalmis 40-55 vuorokaudessa.

Kruunutilli harvennetaan 15-20 cm taimivälein. Kukinnot ovat valmiita poimittaviksi 70-80 vrk kuluttua kylvöstä.  Suomessa tillin siemenet eivät yleensä ehdi kypsyä valmiiksi.

Tilliä voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla.

Etsi