Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Veripeippi

(Perilla frutescens)

Perilla frutescens

Veripeippi Perilla frutescens Veripeippi Perilla frutescens, läheltä

Veripeippi on yksivuotinen Itä-Aasiassa yleinen mauste- ja lääkekasvi. Aromikkaat lehdet ovat sahalaitaiset ja muistuttavat nokkosta. Vihreä- tai punalehtinen veripeippi on näyttävä kasvi keittiöpuutarhassa,

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-60 cm

Värit:

Vihreät lehdet Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Veripeippi Perilla frutescens Veripeippi Perilla frutescens, läheltä

Vihreä veripeippi on matalampikasvuinen ja voimakkaamman makuinen. Siinä saattaa maistaa mm. korianteria, kuminaa, sitruunaa ja minttua. Purppuranpunaisella veripeipillä on kurttuiset lehdet ja se on kaunis myös koristekasvina. Kasvin korkeus on noin 40-60 cm.

Lehtiä voi silputa tuoreena salaattiin ja vihannes- ja kalaruokiin tai käyttää niitä annosten koristeina. Japanissa veripeippiä käytetään suosittuun sushiin. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä veripeippiä on käytetty rohtona mm. tulehdussairauksiin ja yskään. Suomessa sitä  on viljelty allergiarohtojen raaka-aineeksi.

Veripeippi eli perilla on lämpöä vaativa kasvi. Ssopii nopeasti lämpeneville kuohkeille maille, jotka ovat suojassa kevät- ja syyshalloilta. Ruukkuistutuksissa viihtyy Kekkilä Kesäkukkamullassa, avomaalle istutettaessa sen voi istuttaa Kekkilä Puutarhamullasta muotoiltuun harjuun. Viljelylaatikoista saa kasattua helposti korotettuja kasvimaalaatikoita, jotka ovat hyvä vaihtoehto lämpimien kasvupaikkojen yrteille. Taimet istutetaan 15 cm välein.

Se istutetaan ulos yö hallojen mentyä.

Yrttiä kastellaan tasaisesti. Lisälannoitus on tarpeen muutaman kerran kesässä, sillä kasvi vaatii keskimääräisen tai sitä vahvemman lannoituksen. Lannoitteena voi käyttää esimerkiksi Kekkilä Kastelulannoitetta.

Siemenistä kasvatettaessa esikasvatus aloitetaan huhtikuussa, itämisaika on 2-3 viikkoa.

Taimet istutetaan ulos yöpakkasten mentyä.

Etsi