Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Viiniköynnös

(Vinranka)

Vitis sp.

Viiniköynnökset ovat puuvartisia köynnöksiä, jotka koristearvon lisäksi tuottavat rypälesatoa. Aitoviiniköynnöksiä on viljelty Suomessa kasvihuoneissa, mutta tarhaojukkaviinin lajikkeiden kasvattaminen onnistuu myös avomaalla.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-400 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Viljelty Suomessa jo 200 – 300 vuoden ajan kasvihuoneissa, mutta tarhaojukkaviinin (Vitis Labruscana-ryhmä) pohjoisiin olosuhteisiin kehitettyjen lajikkeiden (mm. ’Beta’ ja ’Zilga’) kasvattaminen onnistuu myös avomaalla. Aitoviiniköynnös ja tarhaojukkaviini menestyvät Suomessa avomaalla lajikkeesta riippuen kasvuvyöhykkeillä I-IV.

Tarhaojukkaviini ja aitoviiniköynnös ovat isomarjaisia puuvartisia köynnöksiä, joiden koristeelliset lehdet saavat kauniin syysvärin. Köynnös on näyttävä kasvaessaan vapaasti ja peittää nopeasti laajankin seinäpinnan. Kasvissa on 2-3 voimakasta päärankaa, jotka ohjataan kasvamaan eri suuntiin. Lehdistö on kaunis ja raikkaanvihreä. Lehdet ovat kolmihalkoiset, sahalaitaiset karvaiset. Röyhykukinnosta kehittyy koristeellinen hedelmäterttu.

Avomaalla viiniköynnös istutetaan mahdollisimman lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Tuulelta suojainen eteläseinusta on hyvä kasvupaikka. Köynnöksen on päästävä juurtumaan suoraan pohjamaahan. Voimakaskasvuinen, syvälle kasvava juuristo tarvitsee kasvualustakseen paksun multakerroksen. Köynnös viihtyy ravinteikkaassa ja humuspitoisessa maassa. Kasvualustan kunnollinen salaojitus etenkin savimaalla on tärkeää. Kasvin tyvelle tai pintamaahan ei saisi syksyllä ja talvella kerääntyä vettä. Köynnöksen voi istuttaa rinteeseen tai harjuksi muotoiltuun maahan. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on 100 cm. Istutuskuoppa saa olla ainakin 50 cm syvä.

Sen juurille kannattaa lisätä joka kevät Kekkilä luonnonmukaista Puutarhamultaa. Ensimmäisen kesän jälkeen köynnöstä lannoitetaan alkukesällä kukinnan aikoihin Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella. Elokuussa typpipitoinen lannoitus lopetetaan ja annetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta.

Se  kasvaa leikkaamattakin, mutta rypäleet jäävät usein pieniksi ja huonolaatuisiksi eivätkä aina ehdi kypsyä. Leikkaus edistää myös rungon lähellä olevien leposilmujen puhkeamista. Se leikataan lepotilaisena eli loka–marraskuussa tai varhain keväällä ennen nestevirtauksen alkamista. Kuivina kausina viiniköynnöksiä kastellaan.

Talveksi sen juureen levitetään Kekkilä Talvisuojaa.

Etsi