Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Viinisuolaheinä

(Skogsskräppa)

Rumex rugosus

Viinisuolaheinän Rumex rugosus lehdet

Viinisuolaheinä on miedosti suolaiselta ja happamalta maistuva yrtti ja lehtivihannes. Viinisuolaheinällä on koristeelliset raikkaanvihreät, soikeat lehdet, joissa viininpunaiset lehtisuonet. Viinisuolaheinä on monivuotinen yrtti ja talvehtii hyvin Suomessa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

15-30 cm

Värit:

Moniväriset lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Viinisuolaheinän Rumex rugosus lehdet

Viinisuolaheinä eli punahierakka on varhain keväällä kasvuun lähtevä lehtivihannes. Lehtiruusuke kasvaa 15-30 cm korkeaksi. Se leviää helposti. Käyttökelpoinen kasvimaalla, Kekkilä Viljelylaatikoihin perustetussa hyötytarhassa sekä ruukkuyrtti- ja kesäkukkaistutuksissa. Happaman kirpeät, hennot lehdet sopivat pieninä annoksina salaattiin.

Se on kasvupaikan suhteen vaatimaton. Parhaiten se viihtyy puolivarjoisella kasvupaikalla multavassa maassa, mutta kasvaa myös laihassa ja happamassa maassa aurinkoisella ja paahteisellakin paikalla. Hyvässä maassa antaa parhaan sadon ja talvehtii paremmin. Ruukkuistutuksissa voidaan käyttää Kekkilä luonnonmukaista Yrttimultaa tai Kekkilä Kesäkukkamulta, avomaalla Kekkilä Puutarhamultaa. Istutusväli on 20 cm.

Sen kasvatus on helppoa. Heinä kylvetään aikaisin keväällä. Satoa saadaan n. 7 viikkoa kylvöstä. Kasvi voidaan myös istuttaa puutarhamyymälöistä saatavista pikkutaimista tai napakoista vihannesosaston ruukkuyrteistä.

Kuivina kausina kasvia kastellaan. Kasvustoja lannoitetaan kohtuullisesti ruukkuistutuksissa Kekkilä Luonnonmukaisella lannoitteella tai Kekkilä Kastelulannoitteella. Avomaalla mullan joukkoon sekoitetaan Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta.

Kukka-aiheet poistetaan heti niiden ilmestyttyä, sillä ne huonontavat satoa.

Sadonkorjuu tehdään säännöllisesti. Kerätään uloimmat ja isoimmat lehdet, silloin uutta kasvua pääsee syntymään.

Etsi