Hyppää sisältöön

Viherkasveilla sisustaminen – Nata Salmelan teesit

Yrittäjä-blogaaja Natalia Salmelasta kuoriutui viherpeukalo, kun hän löysi itselleen sopivat kasvit sekä hoitorutiinin. Nappaa Natan vinkit viherkasveilla sisustamiseen!

Teksti ja kuvat: Natalia Salmela
Lue artikkeli kokonaisuudessaan Natan blogista.

Viherkasveilla sisustaminen

Viherkasviviidakko oli yksi Nata Salmelan visioista kun hän aikoinaan rakensi edellistä kotiaan, urbaania loftia. Suunnitelmassa oli vain yksi mutta, sillä hän ei pitänyt itseään kovin erikoisena viherpeukalona. Toimistolla rehottavaa kultaköynnöstä ja muutamaa kaktusta lukuunottamatta, kaikki viherkasvit olivat päätyneet biojätteeseen. Loftissa asuessaan Nata kuitenkin vihdoin löysi itselleen sopivan hoitorutiinin ja ennen kaikkea itselleen sopivat viherkasvit.

Kaiken kaikkiaan kolmessa vuodessa minusta kehkeytyi viherkasvi-mama, joka sujuvasti vaihtelee pistokkaita ja hankkii kasvinsa sillä mentaliteetilla, että ne myös pysyvät kumppaneina arjessa.

Natasta on sopivien kasvien sekä hoitorytmin löytymisen myötä kuoriutunut viherpeukalo.

Kun remontti uudessa kodissa, matalassa ja tunnelmallisen hämärässä 70-luvun talossa, valmistui, oli edessä kymmenien viherkasvien muutto. Samalla myös kasvien kasvuolosuhteet muuttuivat.

– Siinä missä loft kylpi valossa vuorokaudet läpeensä, matala 70-luvun talo on suunniteltu tunnelmallisen hämäräksi. Onneksi pelko on puolen vuoden asumisen jälkeen osoittautunut turhaksi. Talon jätti-ikkunoista tulviva valo riittää koko viherkasvirepertuaarini tarpeisiin ja uusi graalin maljakin on löytynyt: kattoikkunat. Jälkimmäiset ovat kuin tehty viherkasveista intoileville!

Komea kultaköynnös koristaa kodin portaikkoa.

Nata myös muistuttaa, että kasvien hoitoa ei tule unohtaa kasvukauden ulkopuolella, eli pimeinä kuukausina.

– Se on ihan totta, että huonekasvit siirtyvät valon vähentyessä muun luonnon lailla lepäilemään, mutta sisätilojen lämpö ja isojen ikkunoiden valo saa viherkasvini puskemaan lehtiä yhä vain.

viherkasveilla sisustaminen, Kekkilä Kasvulannoite Kesävä+ ja Kekkilä Kasvumulta Kestävä+

Natalla on käytössään uuden Kestävä+ -tuotesarjan uutuudet, kiertotalouslannoite Kekkilä Kasvulannoite Kestävä+ sekä turpeeton Kekkilä Kasvumulta Kestävä+. Lue Kestävä+ konseptista lisää täältä.

Näillä vinkeillä muutut viherpeukaloksi

Valo

Kuten osa ihmisistä, myös kasvit kärsivät talvikauden vähästä valosta. Kasvit kannattaakin siirtää talvisin kodin valoisimpaan paikkaan ikkunan lähelle tai hankkia kasvivalo. Jos kasvi kärsii valon puutteesta, saattaa sen ulkonäköön tulla muutoksia. Ne saattavat venyä pituutta tai jättää lehtensä pieneksi.

Esimerkiksi meikäläisen lemppari, kultaköynnös, kasvattaa hämärissä olosuhteissa tummanvihreitä lehtiä valkolaikukkaiden sijaan.

 

Natan 70-luvulla valmistuneessa, sittemmin remontoidussa, kodissa riittää valoa suurten ikkunoiden sekä kattoikkunoiden myötä.

Ilmankosteus

Osa kasveista tarvitsevat kosteamman ilman. Kuivan ilmanalan asunto, kuten Natan loft, saattaa tarvita ilmankostuttimia tai kasvien päivittäistä sumuttelua. Suomessa on talvella sisätiloissa kesää kuivempi ilma jota pahentaa täysillä pauhaavat patterit, joten ainakin talven aikana kannattaa sumutella kasveja useammin.

Huomasin, että erityisesti trooppiset viherkasvit, kuten kolibrikukka ja Monkey Mask -peikonlehti olisivat kaivanneet enemmän kosteutta. Niiden lehdet eivät kuivassa ilmassa päässeet aukeamaan, vaikka kasvit kovasti yrittivät.

Ruukku

Viherkasveille suositellaan pohjarei’ällä ja aluslautasella varustettua, mieluiten hengittävää saviruukkua, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Muussa tapauksessa ruukkuun saattaa jäädä vesi seisomaan ja kasvin juuret mädäntyvät liiallisesta kosteudesta. Liikakastelu on tyypillisempi ongelma kuin alikastelu. Jos kasvi on kuiva, se riiputtaa lehtiään ja jos se on liian kostea, se kuolee nopeasti ja kituen.

Kekkilä Kasvulannoite Kestävä+ on torjunta-aineista vapaa kiertotaloustuote, joka sopii kaikille kasveille, niin puutarhassa kuin sisällä.

Uudelleenistuttaminen

Uusi isompi ruukku tulee vaihtaa siinä vaiheessa kun kasvin juuret täyttävät ruukun, seinämiin asti. Jos ruukussa näkyy vielä multaa, niin uutta multaa voi lisätä vanhan päälle. Kun uutta ruukkua vaihtaa, kannattaa samalla vaihtaa kasville myös uusi tuore multa.

– Jos viherkasvin haluaa kasvattaa nopeasti isoksi, niin se kannattaa istuttaa isoon ruukkuun. Tämä ei tosin päde ihan kaikkiin kasveihin, mutta esimerkiksi kultaköynnökset ovat juuri tällaisia rehottajia, kunhan niille vain antaa lisää tilaa, ravinteita ja vettä.

Jos tilaa isommille ruukuille ei ole, kannattaa suosiolla valita hitaasti kasvava kasvi, kuten orkidea tai kaktus.

Multa

Mullan voi vaihtaa milloin vain, ei ainoastaan keväällä. Multa kannattaa vaihtaa kasvien lepokauden aikana eli lokakuusta maaliskuuhun, ja mullanvaihtoa voi tehdä pikkuhiljaa, porrastaen urakan useamman kuukauden ajalle. Tärkeintä on, että kun maaliskuussa valon määrä lisääntyy, niin viherkasveilla olisi uusi multa ja kaikki tarvittavat ravinteet käytössä kasvukautta vauhdittamaan. Myös uusi kasvi tulee siirtää uuteen ruukkuun ja multaan samantien. Kekkilä Kasvumulta Kestävä+ on ilmavaa, ravinteikasta ja se kuljettaa ravinteet ja veden hyvin, ja se onkin erinomainen multa viherkasveille.

Kekkilä Kasvumulta Kestävä+ on erinomainen multa viherkasveille. Se on 100% turpeeton, joten se on kestävä valinta.

Lannoitus

Lannoite on kasvin ruokaa, eikä meistä kukaan jaksa montaa kuukautta syömättä.

Mietoa, ylläpitävää lannoitusta kannattaa harrastaa pimeiden kuukausien aikana kerran kuussa. Ja jos viherkasvi kasvaa esimerkiksi kattoikkunoista tulevan valon avulla myös talvella, niin lannoittaa voi pakkauksen ohjeen mukaan kerran viikossa. Kekkilä Kasvulannoite Kestävä+ sekoitetaan kasteluveteen, annoksena viherkasveille kolme pumppausta litraan vettä.

Kekkilä Kasvulannoite Kestävä+ sekoitetaan kasteluveteen. Viherkasveille sopiva annostus on kolme pumppausta litraan vettä.

Viherkasvit

Viherkasveihin kannattaa suhtautua rennosti. Näin niiden hoito helpottuu eikä niistä aiheudu stressiä.

– Hanki vaikka yhtä ja samaa, helppohoitoiseksi todettua ja juuri sinun kotonasi viihtyvää laatua kaikki kasvit. Huonekasvitrendien perässä ei kannata juosta, vaan pitäytyä helpoissa klassikoissa. Kultaköynnös, peikonlehti, kentiapalmu, traakkipuu, palmuvehka. Siinä on meikäläisen top 5 helppoa kasvia, sanoo Nata.

Pro tip vielä loppuun. Lasten myötä luovuin kaikista kaktuksista, joista olen aikaisemmin tykännyt. En ota riskejä, että taapero uskoo, että kasvi on pipi, eikä pörröinen.

Etsi