Luomumulta saa maaperän voimaan hyvin

Tiedätkö mitä eroa on luomumullalla ja tavallisella mullalla? Luonnonmukaisissa mullissa on huomattavasti enemmän pieneliöitä, jotka ovat hyvinvoivan maan edellytys.

Kekkilän luomumulta

Pieneliöt ovat hajottajaorganismeja, mikrobeja, joita löytyy kaikkialta luonnosta. Kourallisessa elävää maata on pieneliöstöä lukumäärällisesti jopa enemmän kuin maapallolla ihmisiä. Komposteissa ne hajottavat jäteaineet yhä pienemmäksi ja pienemmäksi – ja luovat edellytykset hyvälle mullalle. Hyvä multa onkin itse asiassa elävää materiaalia, jossa tapahtuu jatkuvasti fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia muutoksia. Tällainen multa auttaa kasvia sietämään paremmin esimerkiksi kuivia jaksoja ja puskuroi eri tekijöiden aiheuttamia kemiallisia muutoksia, vähentäen kasville aiheutuvaa stressiä.

Luonnonmukaiset mullat on suunniteltu siis juuri sellaisiksi, joissa kasvit viihtyvät parhaiten.

Äkkiseltään voisi luulla että kaikki multa on luonnonmukaista, mutta näin ei ole. Perinteiset, ei-luonnonmukaiset mullat lannoitetaan teollisen prosessin seurauksena saaduilla mineraalilannoitteilla. Vaikka näin valmistetut mullat ovatkin hyviä kasvualustoja, on kompostilannoitteella lannoitettujen luomumultien valttina huomattavasti vilkkaampi pieneliötoiminta.

Luonnonmukaiset mullat valmistetaan tarkkojen reseptien mukaan erilaisiin käyttötarkoituksiin sopiviksi. Niihin tulee tietty määrä orgaanista ainetta sekä hiekkaa ja joskus saveakin. Multa seulotaan puhtaaksi ja siihen lisätään lannoitetta ja tarpeen mukaan kalkkia. Luonnonmukaiset mullat on suunniteltu siis juuri sellaisiksi, joissa kasvit viihtyvät parhaiten. Tällaiset pieneliötoimintaa vilkastuuttavat luonnonmukaiset mullat myös parantavat puutarhan maata, tehden siitä paremman kasvualustan erilaisille kasveille.

Kekkilän valikoimista löydät seuraavat luomumullat

  • Luonnonmukainen kasvatusalusta on istutusvalmis, käytännöllisen kokoinen viljelyalusta parvekkeelle, pihalle ja kasvihuoneisiin. Se soveltuu hyvin vihanneksille ja yrteille.
  • Luonnonmukainen yrttimulta puolestaan on erikoismulta, jonka ominaisuudet on suunniteltu juuri yrteille sopiviksi: se on hiekkapitoista ja ilmavaa, mutta kosteutta hyvin pitävää. Yrttimulta sopii käytettäväksi niin sisällä, parvekkeella kuin yrttitarhassa.
  • Luonnonmukainen puutarhamulta sopii nurmikon perustamiseen, pensaiden ja puiden istuttamiseen sekä syötävien kasvien viljelyyn.

Muista myös luonnonmukaiset lannoitteet

Kun istutat kasveja, kannattaa kasvuunlähdön käyttää aina lisälannoitusta. Näin kasvit saavat lisävoimaa hyvään kasvuun, kukintaan ja runsaaseen satoon. Kekkilä tarjoaa myös lannoittamiseen luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Luomulannoitteet valmistetaan kasvipohjaisista raaka-aineista, jolla niihin saadaan erinomainen ravinnekoostumus.

Kekkilän luonnonmukaisia lannoitteita ovat:

  • Luonnonmukainen puutarhalannoite on täysin kasvipohjainen luomuyleislannoite koko puutarhaan. Se sopii niin keittiöpuutarhaan kuin nurmikolle ja koristekasveille.
  • Kanankakka, perinteinen yleislannoite kaikille pihan kasveille ja kasvimaalle. Kekkilän kanankakka sisältää kompostoituja ja kuivattuja rakeita, jotka on helppo levittää.
  • Luonnonmukainen lannoite on nestemäinen yleislannoite viherkasveille, kesäkukille ja vihanneksille. Myös yrteille, versoille ja pikkutaimille sopiva laadukas lannoite on alkuperältään täysin kasvipohjainen.
  • Puutarhakalkki on puhdas luonnontuote kasvualustan perus- ja ylläpitokalkitukseen. Sen avulla vähennät maan happamuutta ja parannat monien ravinteiden käyttökelpoisuutta kasveille.