Hyppää sisältöön
Perennat

Keijunkukat

(Alunrot )

Heuchera

Purppurakeijunkukka Heuchera micrantha 'Palace Purple' Korallikeijunkukan Heuchera sanguinea kukinto

Keijunkukat ovat kestäviä perennoja, joilla on koristeellinen lehdistö ja siro kukinto. Lajikkeissa on tummanpuna-, kelta- tai hopeankirjavia, punaisen ja valkoisen eri lehtisävyjä. Keijunkukat sopivat myös piharuukkuun.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-40 cm

Värit:

Valkoinen Moniväriset lehdet Tummanvioletit lehdet Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kastelulannoite

Purppurakeijunkukka Heuchera micrantha 'Palace Purple' Korallikeijunkukan Heuchera sanguinea kukinto

Matalia, pyöreitä lehtimättäitä muodostavilla keijunkukilla on pienet valkoiset tai punaiset kukat lehdistön ylle kohoavissa varsissa.

Koristeellinen lehdistöruusuke kasvaa tiiviiksi ja 20-30 cm korkeaksi. Ohuet kukkavanat nousevat 40-50 cm korkeudelle. Kukat ovat kellomaisia ja muodostavat siron kerrannaistertun.

Suurin koristearvo on kuitenkin lehdissä. Keijunkukkien ainavihannat, pitkäruoteiset ja herttakantaiset ruusukelehdet ovat lähes pyöreät ja matalaliuskaiset.

Eri lajikkeiden valikoima lehdistön koristeellisuudessa ja värityksessä on laaja. Keijunkukkien lehdistö on näyttävä jo varhaisesta keväästä lähtien ja kasvin kylmänkeston ansiosta se jatkuu pitkälle syksyyn.

Keijunkukka on erinomainen valinta perenna- ja havuryhmiin sekä ruukkuistutuksiin.

’Fire Chief’-lajikeella on leiskuvan punainen lehdistö,

’Marmalade’ muuttaa väriä kesän edetessä: lehdet ovat keväällä pinkin kupariset, myöhemmin ne sävyttyvät kullalla ja punaisella.

’Chocolate Ruffles’-lajikkeella on punaruskea lehdistö,

’Plum pudding’- lajikkeella on punaisen ja hopeankirjavat lehdet.

Keijunkukat viihtyvät auringosta puolivarjoon. Keijunkukkien lehdistö on näyttävä jo varhaisesta keväästä lähtien ja kasvin kylmänkeston ansiosta se jatkuu pitkälle syksyyn.

Perennapenkissä sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja Ruusumulta, ruukku istutuksissa käytetään Kekkilä Kesäkukkamultaa. Istutusväli on 30-40 cm.

Keväisin keijunkukkien juurelle levitetään Kekkilä Puutarhamultaa.

Huonosti talvehtineet lehdet poistetaan. Kasvi kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Ruukkuistutuksissa keijunkukkia kastellaan tasaisesti. Pienen kuivahtamisen ne kestävät, mutta eivät kestä pitkäkestoista kuivuutta.

Kasvukaudella lannoitteena voidaan käyttää kasteluveteen liukenevaa Kekkilä Kastelulannoitetta.

Kukinnan jälkeen kukkavanat leikataan pois.

Elo-syyskuussa keijunkukat lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Ruukuissa kasvavat keijunkukat voi siirtää maahan talvehtimaan ennen pakkasia tai talvettaa ruukuissa viileässä sisätilassa, +5-10 C asteessa. Tällöin kasveja kastellaan niukasti talven aikana. Lumettomina pakkastalvina keijunkukkien lehdistö suojataan havuilla tai kuivilla lehdillä.

Keijunkukat voidaan jakaa joko keväällä tai syksyllä.

Etsi