Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Kesäkurpitsa

(Squash)

Cucurbita pepo

Kesäkurpitsa, vihreä Kesäkurpitsa, keltainen

Kesäkurpitsa on helppohoitoinen ja runsassatoinen vihannes. Pitkulaiset, lajikkeesta riippuen vihreät tai keltaiset kesäkurpitsat sadonkorjataan keskenkasvuisina. Pehmeäkuorinen vihannes on monikäyttöinen.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-120 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kesäkurpitsa, vihreä Kesäkurpitsa, keltainen

Kesäkurpitsa on reheväkasvuinen vihannes, joka tarvitsee paljon kasvutilaa. Kasvusto kasvaa suurina lehtineen 50-120 cm korkeaksi ja yhtä leveäksi. Se soveltuu parhaiten viljeltäväksi kasvimaalla, lavaviljelyyn esimerkiksi Viljelylaatikossa tai vaikkapa kompostin päällä. Parvekkeella voi viljellä ruukkuviljelyyn jalostettuja, pienikasvuisia ja itsepölyttyviä lajikkeita.

Kesäkurpitsa vaatii lämpöisen ja tuulensuojaisen kasvupaikan. Paikka saa olla valoisa ja aurinkoinen, mutta paahteisella paikalla kesäkurpitsan suuri vedentarve voi näännyttää kasvin. Kesäkurpitsa kuluttaa paljon ravinteita ja vettä, joten kasvualustan tulee olla ravinteikas ja hyvin vettä pidättävä, mutta ilmava.

Sopiva multa on Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta, jonka joukkoon sekoitetaan Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta. Ruukkuviljelyssä kookkaissa astioissa voi käyttää Kekkilä Kesäkukkamulta. Taimet istutetaan 100 cm välein. Pölytyksen varmistamiseksi kannattaa istuttaa vähintään kaksi taimea lähekkäin tai käyttää itsepölyttyviä lajikkeita.

Kesäkurpitsan taimet voi ostaa valmiina puutarhamyymälöistä tai kasvattaa ne siemenistä.

Siemenet kylvetään toukokuun alkupuolella Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan tai Kekkilä Puutarhaturpeeseen. Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana koko taimikasvatuksen ajan. Taimet istutetaan ulos, kun hallanvaara on ohi. Taimet ovat kylmänarkoja, joten jos lämpötila laskee alle +10 asteeseen, istutukset suojataan hallaharsoin.

Kesäkurpitsan tärkein hoitotoimenpide on kastelu. Kastelun yhteydessä kesäkurpitsaa voi lannoittaa Kekkilä Kastelulannoitteella. Kasvualustaan voi myös lisätä kesäkuun lopulla Kekkilä Kanankakka-rakeita.

Sadonkorjuun voi aloittaa, kun ensimmäiset kesäkurpitsat ovat 15 cm pituisia. Parhaimmillaan useimmat lajikkeet ovat noin 20cm pituisia.

Kesäkurpitsan kukista voi valmistaa täytettyjä friteerattuja tai paistettuja kesäherkkuja.

Etsi