Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Porkkana

(Morot)

Daucus carota subsp. Sativus

Porkkana Daucus carota subsp. Sativus

Porkkana on Suomen suosituin juures. Porkkana on kaksivuotinen kasvi, jonka juuri on mehevä ja väriltään useimmin oranssi. Myös alkuperäisvärejä, purppuranpunaisia, keltaisia ja valkoisia muotoja viljellään uudestaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-40 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Porkkana Daucus carota subsp. Sativus

Porkkana on sarjakukkaiskasvi, jonka naatit kasvavat 30–40 senttimetriä korkeaksi. Ensimmäisenä kasvuvuotena se kasvattaa mehevän, syötävän juuren, joka lajikkeesta riippuen on 5-30 cm pitkä. Toisena vuotena se kukkii ja kehittää siemenet, käyttäen siihen juuren varastoravinteet. Juuri sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beta-karoteenia, joka antaa sille oranssin värin. Porkkanalajikkeita on runsaasti, joissa vaihtelevat juuren muoto, väri, maku sekä varastointikestävyys.

Porkkana viihtyy valoisalla kasvupaikalla. Porkkana menestyy parhaiten kevyillä hiekka- ja kalkkipitoisilla, multamailla, jossa juuret pääsevät kasvamaan suoriksi ja haarattomiksi. Porkkana kasvaa savimaassakin, mutta juuren muoto kärsii. Tiiviillä mailla porkkanamaan voi perustaa viljelylaatikoihin, asettaen niitä esimerkiksi 2 kpl päällekkäin. Viljelylaatikot täytetään tuoreella Kekkilä Puutarhamullalla. Kasvimaalla porkkanamaan maaperää parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Perunalannoitteella ja Kekkilä Puutarhakalkilla. Porkkanan taimet harvennetaan 5 cm välein, varhaisporkkanat 2-3 cm välein.

Porkkana kylvetään suoraan avomaalle varhain keväällä, yleensä toukokuun puolivälissä, heti maan lämmettyä, mutta ollessa vielä kosteaa. Kylvösyvyys on 0,5-2 cm. Taimettumisaika on noin 10-20 päivää. Taimet harvennetaan 5 sentin välein, kun taimet ovat 2-4 cm korkeita eli kun niissä on 3 lehteä.

Kasvustojen päälle kannattaa levittä kasvuharso tuholaisten välttämiseksi. Harso kannattaa pitää paikoillaan vähintään juhannukseen saakka, jotta porkkanakemppi ja porkkanakärpänen eivät pääse kasvustoon.

Kesän aikana taimirivit mullataan, jotta juurenniska ei viherry. Porkkanamaalta kitketään ja harataan rikkaruohot pois. Keväällä ja alkukesällä kastelu on tarpeen. Myös keskikesän kuivina kausina on syytä kastella sadon turvaamiseksi. Porkkanoita aletaan korjata jo heinäkuun lopulla. Varastoon porkkanat nostetaan vasta, kun ne ovat tuleentuneet syys–lokakuussa.

Etsi