Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Punakaali

(Rödkål )

Brassica oleracea var. capitata

Punakaali Brassica oleracea var. capitata

Punakaali on kerä- eli valkokaalin punavioletti muoto. Maultaan se on hieman keräkaaila kirpeämpi. Punakaalin kerä on tiivis ja pienempi kuin keräkaalilla. Punakaali muodostuu päällekkäisistä lehtikerroksista.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50 cm

Värit:

Lila Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Punakaali Brassica oleracea var. capitata

Punakaalin lehdistö on antosyaanin värittämä. Punakaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, yhtä paljon kuin valkokaali. Punakaalia kasvatetaan valkokaalin tavoin.

Kasvaa aurinkoisella, avoimella ja valoisalla kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla voimakas, kuohkea ja hyvin kalkittu maa. Kaalimaan ph on hyvä olla tasolla 7,0-7,5, sillä silloin ei ole vaaraa kaaleja vaivaavasta möhöjuurest

 

Kaalimaa kunnostetaan kalkitsemalla Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittamalla kasvualusta Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Puutarhalannoitteella.

Maa muokataan kunnolla ja lisätään tarvittaessa esimerkiksi Kekkilä Puutarhamultaa.

Taimet istutetaan avomaalle touko-kesäkuussa 45 cm välein. Maata harataan varovasti, sillä juuristo vioittuu herkästi. Istutettaessa alimmat lehdet jätetään maanpinnan tasolle. Multa tiivistetään ja kastellaan. Taimet suojataan harsolla tuholaisilta. Jatkossa poistetaan rikkaruohot ja kastellaan poutasäällä.

Kesä-heinäkuussa lannoitetaan Kekkilä Kastelulannoitteella 2-3 kertaa. Taimet voidaan ostaa valmiina tai ne voidaan kylvää itse. Siemenet kylvetään Kekkilä Kylvömultaan huhtikuussa 1-2cm välein. Taimet koulitaan puhtaaseen Kekkilä Puutarhaturpeeseen taimipoltteen ehkäisemiseksi.

Taimet karaistaan viileässä ja valoisassa. Ne siirretään avomaalle, kun ne ovat 15-20 cm mittaisia ja lämmin sää on vakiintunut. Sadonkorjuu on myöhäään syksyllä. Kerät kestävät hyvin varastointia.

 

 

Etsi