Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Tammenlehtisalaatti

(Ekbladssallat)

Lactuca sativa var. crispa

Tammenlehtisalaatti on tavallisen lehtisalaatin muunnos, jonka lehdet ovat liuskoittuneet tammenlehtiä muistuttavalla tavalla. Salaattia kasvatetaan puna- ja vihreälehtisenä. Salaatin löyhä kerä on kookas ja tuuhea. Maku on mieto ja makeahko.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

15-20 cm

Värit:

Vihreät lehdet Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

Syksy

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tammenlehtisalaatti on kaunis, monikäyttöinen ja kestävä salaatti. Ruusukkeena kasvava kerä on 15-20 cm korkea ja yhtä leveä. Lajikkeita löytyy vaaleanvihreästä tummanpunalehtisiin. Tammenlehtisalaatin viljely on yhtä vaivatonta kuin tavallisen lehtisalaatin. Tammenlehtisalaatin viljely onnistuu niin kasvimaalla kuin suuressa ruukussa parvekkeella. Lajikkeista ’Salad Bowl’ on suosittu vaaleanvihreälehtinen lajike. ’Red Salad Bowl’ on kauniin punainen lajike. ’Navara’lla on tummanpunaiset, kiiltävät lehdet, jotka ovat sisäosista vihreät. Täyteläisen makuinen ja ravinnerikas tammenlehtisalaatti sopii voileiville, koristeluun ja salaatteihin sekä smoothien joukkoon.

Tammenlehtisalaatti kasvaa parhaiten aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla. Paahteisella paikalla siemenet itävät huonosti ja lehdet nahistuvat herkästi liikaan haihdutukseen.
Tammenlehtisalaatti viihtyy parhaiten runsasmultaisessa, kosteassa ja läpäisevässä maassa.

Kasvimaahan muokataan tuoretta Kekkilä Puutarhamultaa tai Kekkilä Puutarhaturvetta sekä lisätään Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta ja Kekkilä Puutarhakalkkia ennen kylvöä. Ruukkukasvatuksessa kasvatusastia salaojitetaan Kekkilä Ruukkusoralla ja täytetään Puutarhamullalla tai Kesäkukkamullalla. Ensimmäiset kylvöt voidaan tehdä keväällä maan lämmettyä ja niitä voidaan jatkaa heinäkuulle saakka, jotta tuoretta satoa saadaan koko kasvukauden ajan. Kylvöissä riviväli on 30 cm ja taimet harvennetaan 20-25 cm välein.

Kylvön jälkeen huolehditaan tasaisesta kosteudesta. Kun salaatti on itänyt, se harvennetaan sopivaan taimietäisyyteen. Avomaalla harataan ja kitketään rikkakasvit pois.

Taimien kasvettua kastellaan tasaisesti. Ruukkuviljelyssä voidaan silloin tällöin antaa kasteluveden mukana Kekkilä Kastelulannoitetta. Jos siemen jatkuvassa kylvössä ei jostain syystä idä, syy voi olla kesän liian korkea lämpötila, sillä itäminen estyy useilla lajikkeilla yli 20 asteessa.

Tammenlehtisalaatin kerän sisuksesta kasvaa jatkuvasti uusia lehtiä, kun laitimmaiset kerätään.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.