Hyppää sisältöön

Näin kasvatat viljelylaatikossa

Viljelylaatikoilla perustat keittiöpuutarhan helposti. Kohopenkissä viljely on kasveille suotuisaa, sillä paksu multakerros tekee kasvualustasta lämpimän. Katso ohjeet laatikkoviljelmän perustamiseen ja nauti itse kasvatetun ruoan mausta.

Laatikkoviljelyn aloitus

Valitse aurinkoinen paikka. Poista nurmikko tai rikkaruohot ja möyhennä alla oleva maa kuohkeaksi lapiolla. Puiden läheisyydessä voit peittää pohjamaan juurimatolla.

Täytä viljelylaatikko luonnonmukaisella Viherkompostimullalla aluksi puoliväliin asti. Tarvitset noin 120x80x25 cm kokoiseen laatikkoon 6 säkkiä multaa, pienenpään viljelylaatikkoon riittää 3 säkkiä. Lisäksi tarvitset lannoittamiseen luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta, joka on puhtaista kierrätysraaka-aineista valmistettu. Se tarjoaa laatikkoviljelmällesi rehevän kasvun ja sadon.

Kun olet täyttänyt laatikon puoliväliin, sekoita pohjamultaan luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta. Katso pakkauksesta annostelu viljelemiesi vihannesten ja juuresten mukaan. Täytä sitten laatikko täyteen luonnonmukaisella Viherkompostimullalla. Kastele lopuksi multa läpikotaisin.

Kauden aikana lannoitukseen sopii luonnonmukainen Kasviravinne, joka annostellaan kasteluveden mukana.

Kekkilä Viherkompostimulta

Uusi kierrätysraaka-aineista valmistettu multatuote. Uusiutuvista ja turvallisista raaka-aineista valmistettu käyttövalmis yleismulta kaikille pihan kasveille, myös syötäville kasveille.

Mullan Viherkomposti tulee suoraan Kekkilän omilta kompostointilaitoksilta. Se valmistetaan kasviperäisestä jätteestä, kuten pihalta kerätyistä lehdistä. Kompostoituessaan tämä kasviperäinen aines muuttuu humukseksi, joka sisältää paljon maaperälle hyödyllisiä mikrobeja. Monipuolinen mikrobisto huolehtii maaperänen muhevuudesta ja viljavuudesta. Näin ollen ne tarjoavat kasveillesi erinomaisen alustan kasvuun.

 

viherkompostimulta kekkilä turpeeton multa

Kekkilän luonnonmukainen Viherkompostimulta sopii kaikille puutarhan kasveille.

Vihannesten viljely

Sen sijaan, että kylväisit vihannesten siemenet riveihin, kylvä ne ruutuihin. Näin saat koko viljelylaatikon pinta-alan tehokkaasti hyödynnettyä. Jaa laatikko 4-6 ruutuun. Suunnittele kylvöjärjestys kasvukorkeuden ja sadonkorjuu aika huomioiden. Kun kylvöksissä ei ole sekaisin korkea- ja matalakasvuista, kaikki saavat tasaisesti valoa kasvaakseen.

Kasvikohtaiset kylvöohjeet löytyvät helposti siemenpussin kyljestä. Pienemmät siemenet voi kuitenkin tehdä hajakylvönä ruudukkoon. Peittele siemenet ohuella multakerroksella. Isommat siemenet, kuten pavut ja herneet sen sijaan painetaan sormella multaan parin sentin syvyyteen.

Kastele kylvökset kevyesti sumuttimella varustetulla kastelukannulla. Jatka säännöllistä kastelua ja lisää vesimäärää kasvukauden edetessä. Kylmä vesi saattaa haitata kasvu, joten kastelukannun vesineen voi pitää lämpimässä tai aurinkoisessa paikassa.

laatikkoviljely vinkit vihannesten kasvattamiseen

Viljelyn harventaminen

Kuten tavallisellakin kasvimaalla, myös viljelylaatikkoon viljellessä kylvöksiä on syytä harventaa. Liian tiiviissä ne eivät pääse kasvamaan täyteen kokoonsa. Harvenna poistamalla taimet, jotka kasvavat heikoiten. Näin isoimmat saavat tilaa.

Mansikan taimien istutus

Mansikan ja vihannesten valmiita taimia istuttaessa, täytyä laatikko ensin luonnonmukaisella Viherkompostimullalla. Kääntele sitten pintamultaan pakkauksen mukaisesti luonnonmukaista Marjalannoitetta. Liian voimakkaassa maassa pienet taimet vioittuvat helposti. 

Kaiva juuripaakun kokoinen kuoppa istutuslapiota apuna käyttäen. Irrota taimet varovasti kennosta. Puristelemalla kennoa sivuilta taimi irtoaa helpommin. Istuta taimi ja tiivistä multa sormin taimen juuren ympäriltä. Kastele lopuksi hyvin.

Kastelun helpottamiseksi ja rikkaruohojen itämiseksi voit lavittaa Kekkilä Koristekatetta tai Kuorikatetta multapinnalle. Se siistii yleisilmeen ja pitää mullan kuohkeana ja kosteana pintaan asti ja mahdollistaa juurten kasvun koko multakerrokseen. Hyvinvoiva juuristo kasvattaa maukasta satoa. 

Suosittelemme vaihtamaan viljelylaatikon mullasta vähintään puolet vuosittain. Vanhan mullan voit käyttää muualla puutarhassa.

Mansikan istuttaminen

 

*Kuvissa olevat Kekkilän Viljelylaatikot ovat poistuneet valikoimasta. Vastaavanlaisia kasvatuslaatikoita löytää hyvin varustelluista puutarhamyymälöistä tai vaihtoehtoisesti voit rakentaa sellaisen itse.

 

Etsi