Perennareseptit: Suloinen suvi

Perennapenkkiin kannattaa valita jokin teema, joka yhdistää jollain tavoin kaikkia kasveja. Tällöin saat perennapenkin näyttämään harmoniselta ja kauniilta. Olemme koonneet avuksesi kuusi erilaista perennapenkkireseptiä. Kasvivalinnat on tehty Suomen sääolosuhteita silmällä pitäen. Sinun tarvitsee vain valita kasvupaikka ja parantaa maa!

Iloa puutarhaan hempeillä väreillä

Suloinen suvi on perennapenkki, jossa niin vaalenpunaisia kuin valkoisia kukkia yhdistää samankaltainen muoto. Jos pidät enenmän sinisestä, valitse kasveista valkoisia ja sinisävyisiä lajikkeita. Erikorkuiset kasvit muodostavat harmoniaa kukillaan, jotka kaikki ovat tähkämäisä, ja muistuttavat ikäänkuin tornin suippoa huippua. Nämä kasvit viihtyvät auringossa.

Suloinen suvi- aurinkoisen paikan perennapenkkiin on koottu erikorkuisia, hempeän sävyisiä aurinkoisen paikan perennoita, joita yhdistää kukinnon muoto.

Rantatädyke

Rantatädyke, Veronica longifolia, on reheväkasvuinen perenna, joka kasvaa Etelä- ja Keski-Suomessa luonnonvaraisena.  Komea, sini, puna- tai valkokukkainen rantatädyke sopii sekä perennaryhmiin, metsäpuutarhaan että rantakasviksi. Lue lisää  rantatädykkeestä Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 1.0 m
Leveys: 0.50 m
Kukan väri: Purppuranpunainen tai vaalea sininen.
Lehtien väri: Vihreä
Kukinta-aika: Koko kesä

 

Rantatädyke, Veronica longifolia vaalenasinisenä

Balkaninakantti

Balkaninakantti, Acanthus balcanicus,  on näyttävä, lämpimän kasvupaikan perenna. Suuret, tummanvihreät lehdet ovat syvään liuskaisia, hammaslaitaisia ja kukinto on komea, tiheä tähkä. Arkuutensa vuoksi melko harvinainen erikoisuus Suomessa. Lue lisää balkaninakantista Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 1 kpl
Korkeus: 0.80 m
Leveys: 0.40 m
Kukan väri: Valkoinen tai tumma roosa
Lehtien väri: Tummanvihreä
Kukinta- aika: Koko kesä

Balkaninakantti, Acanthus balcanicus

Jaloritarinkannus

Korkea ja komea kukkainen jaloritarinkannus, Delphinium Pacific Giant -Ryhmä tai Elatum -Ryhmä, on kestävä, perinteinen perenna. Keskikesällä kukinnan aloittavat, 150-200 cm korkeat, kookkaat perennat kukkivat sinisen. valkoisen, vaaleanpunaisen ja violetin sävyissä. Lue lisää Jaloritarinkannus Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 1,20- 1,80 m
Leveys: 0.80 m
Kukan väri:  Roosa, purppua tai vaaleansininen lajikkeen mukaan. Valitse esim. roosa  ’Astolat’ , purppura ’Guinevere’ tai hieman matalampi vaaleansininen ’Summer Skies’
Lehtien väri: Vaaleanvihreä
Kukinta: Keskikesä

Jaloritarinkannus, Delphinium

Mooseksenpalavapensas

Määrä: 5 kpl
Korkeus: 1.0 m
Leveys: 0.60 m
Kukan väri: Valkoinen tai vaaleanpunainen
Lehtien väri: Vaaleanvihreä
Kukinta-aika: Alkukesä

Lue lisää Kekkilän kasvikirjastosta: Mooseksenpalavapensas, Dictamnus albus

Mooseksenpalavapensas, Dictamnus albus

Myskimalva

Myskimalva, Malva moschata, on perinteinen, vanhojen pihojen kestävä, monivuotinen perenna. Runsaasti kukkivalla myskimalvalla on kookkaat, vaaleanpunaiset tai valkoiset, tuoksuvat kukat. Kukinta kestää pitkään heinäkuusta syyskuulle. Lue lisää myskimalvasta Kekkilän kasvikirjastosta.

Kasvien määrä: 3 kpl
Korkeus: 0.70 m
Leveys: 0.06 m
Kukan väri: Vaalea roosa
Lehtien väri: Vihreä
Kukinta-aika: Alkukesä / syksy

Myskimalva, Malva moschata

Nukkapähkämö

Nukkapähkämö, Satchys byzantina, on tuuheita, hopeanharmaita kasvustoja muodostava perenna. Samettiset lehdet ovat harmaanvalkeat, pehmeänukkaiset ja kasvavat ruusukkeina. Kukinto on tähkämäinen, ja lehdistö sitäkin kauniimpi. Lue lisää nukkapähkämöstä Kekkilän kasvikirjastosta: Nukkapähkämö, Stachys byzantina

Kasvien määrä: 5 kpl
Korkeus: 0.45 m
Leveys: 0.60 m
Kukan väri: Purppuranpunainen
Lehtien väri: Harmaanvihreä
Kukinta-aika: Alkukesä / Syksy

Nukkapähkämö, Stachys byzantina

Jättimarskinlilja

Jättimarskinlilja, Eremurus robustus, on huikean hieno katsenvangitsija, joka istutetaan jokokevällä tai syksyllä juurakoina. Jättimarksinlija viihty läpäiseväsä maass, ja sen kasvupaikan voi salaojittaa soralla liiallisen talvimärkyyden välttämiseksi.

Kasvien määrä :1 kpl juurakkoja
Korkeus: 2.20 m
Leveys:  1.0 m
Kukan väri:  Vaalea roosa tai valkoinen
Lehtien väri: Vihreä
Kukinta-aika: Alkukesästä keskikesään

Jättimarskinlilja, Eremurus robustus

Which country site would you like to visit?