Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Härkäpapu

(Bondböna)

Vicia faba

Härkäpapu Vicia faba

Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelyskasveista. Härkäpavun siemenet ovat isoja ja kasvi kasvaa kookkaaksi. Monista muista viljellyistä palkokasveista poiketen se on pysty- ja tanakkavartinen eikä sen lehdissä ole kärhiä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Härkäpapu Vicia faba

Härkäpapu kuuluu virnojen sukuun ja hernekasvien heimoon. Härkäpavun palko on jykevä, 10 – 15 cm pitkä. Sisältä palkoa peittää harmahtava nukka, jolla isot pavut eli kasvin siemenet lepäävät. Siementen väri ja koko vaihtelevat eri lajikkeilla.

Härkäpavun korkeus on puolesta metristä metriin. Lehtihankoihin kehittyy ensin 2-5 kukkaa ja myöhemmin pitkät pulleat ylöspäin sojottavat palot. Kukat ovat yleensä valkoisia ja mustapilkkuisia, mutta myös muita värejä löytyy, kuten punaisia.

Härkäpapu viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Paras sato vettä pidättävässä ja syvämultaisessa maassa, jonka ravinnetila on hyvä. Ihanteellinen pH-luku on 6,5–7. Kasvimaata voidaan kunnostaa muokkaamalla vanhan maan joukkoon tuoretta Kekkilä Puutarhamultaa, Kekkilä Puutarhakalkkia ja Kekkilä luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta hoitoon. Toisaalta härkäpapu toimii itse tehokkaana maanparantajana. Virnakasvin juuristo työntyy syvälle maahan ja ottaa sieltä ravinteita, jotka jäävät salaattien, sipulien ja muiden pintajuuristen lajien ulottumattomiin. Juuriston tekemät huokosverkostot parantavat maan ilmavuutta.

Härkäpapu kylvetään esikasvatukseen huhti–toukokuussa. Esikasvatus varmistaa varsinkin sadon pohjoisessa. Siemeniä liotetaan yön yli vedessä ja ne kylvetään Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan.

Suorakylvö avomaalle tehdään aikaisin keväällä, kun maa on kunnossa. Siemen itää jo +5-asteisessa maassa. Siemen peitetään 5–10 sentin syvyisen kylvövaon pohjalle. Sopiva taimiväli on noin 15 senttiä ja riviväli 30–60 senttiä. Kasvun ja sadonmuodostuksen kannalta paras lämpötila on 15–18 astetta. Taimettunut härkäpapu kestää noin kolmen asteen pakkasen.

Taimien tyvet mullataan, kun taimet ovat noin 10-senttisiä. Rivistö tuetaan tarvittaessa narulla. Taimivaiheessa vältetään jatkuvaa kastelua, jotta juuristo tunkeutuu syvälle. Veden saannista tulee huolehtia huolellisesti etenkin palkojen pullistumisvaiheessa.

Härkäpavun sadonkorjuu on heinä–syyskuussa. Palkoja voidaan korjata erikypsymisasteella pikkuhiljaa. Keskenkasvuiset pavut ovat monikäyttöisiä ja maukkaita.

Härkäpapu on ekologinen, ravitseva ja maukas palkokasvi. Pavut, myös härkäpavut, on aina kypsennettävä ruoaksi. Vatsa ei kestä raakoja papuja papujen sisältämien glykosidien takia, mutta keittäminen hajottaa nämä aineet.

Etsi