Hyppää sisältöön

Perusta helppo kasvimaa viljelylaatikkoon

Jos haaveilet itse kasvatetuista vihanneksista ja yrteistä, perusta kasvimaa viljelylaatikkoon. Näin helposti sen teet.

Viljelylaatikossa kasvattaminen on helppo tapa saada vihanneksia ja yrttejä ruokapöytään.
Näin perustat kasvimaan viljelylaatikkoon.

Pohjatyöt

Suojapahvi viljelylaatikolle

1. Levitä pahvi halutulle viljelylaatikkoalueelle

Älä turhaan poista nurmikkoa laatikon alta. Sen sijaan levitä reilu kerros pahvia nurmikon tai rikkakasvien päälle niin, että sen alle jäävät kasvit maatuvat mullaksi. Palviksi kannattaa valita muoviton vaihtoehto, esimerkiksi tukeva aaltopahvi, jotta maahan ei päädy mikromuoveja. Voit myös käyttää paksua kerrosta sanomalehteä.

Pahvin kerrostaminen on tärkeätä, koska yksi kerros pahvia hajoaa nopeasti, eikä se vielä estä nurmikon läpikasvua pahvin kastuessa.

Viljelylaatikon pohjatyöt

2. Viljelylaatikon asettelu

Sijoita viljelylaatikko suoraan pahvin päälle. Käytä kahta lavakaulusta päällekkäin, kun haluat pohjalle orgaanista ainesta, kuten kompostia..

Viljelylaatikon voi maalata punamullalla tai viljelylaatikoille tarkoitetuilla myrkyttömillä petseillä.

Kate viljelylaatikon alle

3. Lavatarhan käytävien kattaminen

Mitoita laatikoiden välit niin, että mahdut kulkemaan kottikärryillä ja huomioi, että kasvava sato vie tilaa. Kasveja tulee mahtua hoitamaan.

Levitä pahvin päälle reilu kerros käsittelemättömästä ylijäämäpuusta valmistettua Kekkilä Puutarhakatetta tai Kekkilä Koristekatetta. Koristekate on luonnonvärein värjättyä puuhaketta ja sitä löytyy pähkinänruskeana, hiilenmustana sekä antiikinpunaisena. Katepinta pitää kulkuväylät siisteinä.

Viljelylaatikon täyttö

Puutarhajätettä viljelylaatikkoon

4. Täytä kerroksittain

Kasaa laatikon pohjalle kuivaa, hiilipitoista puutarhajätettä, kuten paksujakin oksia, risuja, varsia ja lehtiä. Pohjimmaiseksi voi laittaa karkeampaa tavaraa ja päälle ja väleihin esimerkiksi perennan varsia ja muuta jo hiukan hajonnutta lehtijätettä. Monivuotisia rikkakasveja, kuten nokkosia tai vuohenputken juuria, viljelylaatikkoon ei kannata laittaa.

Kekkilä Kanankakka

5. Lisää risujen ja lehtien päälle kompostia ja Kekkilä Kanankakkaa

Lisää oksien väleihin typpipitoista ainesta, kuten kompostia, ruohonleikkuujätettä tai maatunutta lantaa. Kekkilä Kanankakka tai muu lannoite nopeuttaa puutarhajätteen kompostoitumista hyväksi mullaksi. Kun Kanankakan sekoittaa pohjamateriaalin kanssa, se ei polta kasvien juuria.

Kekkilä Kanankakka on luonnonlannoite kaikille kotipihan kasveille. Sen runsas typpi parantaa kasvua ja se on valmistettu GMO-vapaalla rehulla ruokittujen kotimaisten kanojen lannasta.

Multa viljelylaatikkoon

6. Täytä laatikko ravinteikkaalla mullalla

Kun pohjat on luotu kompostilla ja risuilla, on aika lisätä multaa. Mullaksi käy esimerkiksi Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta, yleismulta Kekkilä Puutarhamulta tai turpeeton Kekkilä Kasvumulta Kestävä+, jotka sopivat kaikille vihanneksille puutarhassa. Luonnonmukainen Puutarhamulta on luomulannoitettu koko pihan yleismulta, joka sopii viljelylaatikoihin, kasvimaalle ja kasvihuoneisiin. Yhteen viljelylaatikkoon tai lavakaulukseen menee noin 6 säkkiä luonnonmukaista Puutarhamultaa (40L säkki).

Kun ajan kanssa viljelylaatikon pohjakerros maatuu ja pinta painuu, seuraavana vuonna viljelylaatikkoon voi lisätä pari säkkiä uutta multaa.

Kasvien istuttaminen

Kasvien istutus Viljelylaatikkoon

7. Istuta kasvit

Viljelylaatikoissa on helppo kasvattaa erilaisia yrttejä ja näistä saa satoa nopeasti. Juureksien kuten perunan, lantun, porkkanoiden ja punajuurien kasvatus vie hiukan enemmän aikaa, mutta perunasta voi saada satoa jopa parissa kuukaudessa. Myös monet marjat sopivat viljelylaatikkoon.

Varaa kasveille hyvin tilaa kasvaa, mutta voit sijoittaa myös matalia kasveja korkeiden lomaan.

Kasveja viljelylaatikkoon

  • Yrtit, kuten persilja, timjami, salvia ja rosmariini
  • Lehtivihannekset, kuten salaatit, rukola, mangoldi ja vuonankaali
  • Mansikat, karviainen ja pensasmustikka

Viljelylaatikon kastelu

8. Kastele

Kun kasvit on istutettu, yhteen laatikkoon kannattaa kaataa vähintään 2 kannullista vettä. Tällöin multa kastuu noin 20 sentin syvyydeltä ja kasvien juuretkin hakeutuvat syvemmälle.

Kasvimaakate viljelylaatikossa

9. Viimeistele Kasvimaakatteella

Levitä mullan pintaan Kekkilä Kasvimaakatetta eli hamppukatetta parin sentin kerros. Kasvimaakate sopii kaikille satoa tuottaville kasveille kasvimaalla ja viljelylaatikoissa. Se pitää sadon puhtaana ja estää rikkakasveja itämästä.

Katteen ansiosta kosteus pysyy myös paremmin maassa eikä haihdu.

 

Perusta kasvimaa viljelylaatikkoon – Helpot ohjeet videolla

Etsi